Brez sesalnika si skoraj ne znamo več predstavljati življenja, veliko gospodinjstev premore celo dva ali več. Nekateri prisegajo na talnega, drugi na robotskega, v teh časih, ko sta higiena in dezinfekcija še kako pomembni, pa v resnici še najbolj prav pride parni sesalnik. Z njim namreč lahko uničimo bakterije na vseh površinah doma (od parketa, preprog do ploščic), osvežimo tekstil, očistimo pomivalno korito in celo pomijemo okna.

O sesanju, ki je v primerjavi z ostalimi gospodinjskimi opravili dokaj priljubljeno, pa tudi odlična fizična aktivnost (pokurimo namreč kar 90 kalorij v 30 minutah), bi lahko napisali veliko, a se bomo omejili samo na nekaj najnujnejših napotkov. Začnimo pri sesalnikih. Kakšnega izbrati? Vse je odvisno od tega, kakšne so vaše želje in kakšne površine boste z njim sesali, na primer: Za velike domove z različnimi talnimi površinami (vinil, parket, ploščice, preproge …) je gotovo odlična izbira talni sesalnik z vrečko ali brez nje. Če spadate med tiste, ki sploh ne marajo sesanja, bo vaša odrešitev robotski sesalnik (o njem smo pisali tule), če ste pri sesanju radi temeljiti in želite površine tudi dezinficirati, pa ga ni čez pokončni parni čistilnik in sesalnik (denimo Rowenta Clean&Steam Multi). Takšen sesalnik istočasno omogoča sesanje in parno čiščenje vseh vrst talnih in ostalih površin, zaradi širokega nabora nastavkov pa zadovolji vse potrebe čiščenja (gumijast nastavek za čiščenje oken in ogledal, usmerjevalec pare za težko dostopna področja, ščetka za ploščice, nastavek iz mikrofibre za osvežitev tekstila, tu pa so še druge ščetke različnih širin in velikosti). Poglejmo najpomembnejše prednosti Rowenta Clean&Steam Multi podrobneje:

  • Zdravo čiščenje: Moč pare uniči 99,9% bakterij in ostalih klic, vaš dom dezinficira brez detergenta ali kemikalij, ne povzroča alergij in je prijazna do okolja.
  • Za vse talne površine: Z eno potezo očisti vse trde podloge, hkrati jih sesa in obdeluje s paro. Za preproge uporabljajte nastavek Ultra Glider, ki vam omogoča sesanje in osvežitev vaše preproge istočasno.
  • Dolgotrajna učinkovitost sesanja: Napredna Cyclonic tehnologija nudi visoko raven ločevanja zraka in prahu za boljše delovanje in dolgotrajne rezultate čiščenja.
  • Moč pare je prilagojena tipu površine: Glede na vrsto tal (parket, ploščice, preproga) ali površine (nerjaveče jeklo, steklo, tekstil) spremenite nastavitev pare od eco do max.
  • Sistem proti vodnemu kamnu za trajnost izdelka: Anti-calc vložek preprečuje poškodbo aparata in poveča vzdržljivost.
  • Učinkovite, odporne in pralne talne krpe: Sesalnik vključuje dve vrste pralnih krp v različni razmerjih kombinacije najlona in mikrofibre. Najlonske niti začiščenje “trdovratne umazanije” na zelo umazanih tleh in goste niti mikrofibre za čiščenje vsehvrst podlag, ki niso tako umazane.

Nasveti za učinkovito sesanje

Še tako izpopolnjen sesalnik pa vam ne bo nič pomagal, če bo le stal v kotu in ga ne boste prijeli v roke. No, z Rowenta Clean&Steam Multi se vam to ne more zgoditi, saj je sesalnik izredno enostaven za uporabo, z lahkoto ga premikate, kar omogočajo ergonomske ročke in koleščki, vključno z navijanjem priključnega kabla in ploščo za odlaganje. Praktično kar kliče k temu, da ga čim večkrat uporabite.

Pri tem pa ne pozabite še na tri pravila učinkovitega sesanja: odstranite večje smeti in odmaknite moteče pohištvo (stoli), začnite v najbolj oddaljenih delih stanovanja in se pomikajte v center (sesalnik Rowenta Clean&Steam Multi ponuja 8 metrov dolg kabel in zato veliko manevrskega prostora) ter predvsem razvijte lastno sesalno rutino. To pomeni, da si naredite urnik sesanja, na primer se opravila lotite določene dneve v tednu ali določeno uro v dnevu. To vam bo sčasoma prešlo v navado in vam zato ne bo težko; celo z veseljem se boste z najboljšim pomočnikom – pokončnim parnim sesalnikom – lotili dela.

Prodajna mesta: Merkur, Big Bang in M Tehnika