Na nizozemskem podeželju stoji velikodušna, 400 m2 velika trajnostna vila, narejena za štiri-člansko družino. Njeni posebnosti sta odrt tloris s povezanimi prostori ter zabrisane meje med notranjostjo in zunanjostjo (v središču dnevnega prostora je celo umeščena bujna zelena terasa), drsna steklena vrata od tal do stropa pa omogočajo pogled na okoliški vrt in bazen. Pohištvo je narejeno po meri in načrtu arhitektov – vse z namenom, da bi arhitekturo stavbe in notranjo opremo združili v brezhibno celoto.

S purističnim oblikovalskim pristopom in skromnimi materiali sta arhitekturna studia Bedaux de Brouwer in i29 oblikovala vilo, ki je razkošna, ne da bi bila pretenciozna. Njena največja kakovost je harmonično prepletanje notranjosti in zunanjosti, sicer pa je tudi pri najmanjših detajlih opaziti precejšnjo mero skrbnosti. Za povezovanje različnih delov hiše so arhitekti uporabili velike lesene površine, na primer omare, stenske obloge, drsna vrata in postelje so izdelane iz istega lesa in zaključka, kar ustvarja občutek enotnosti.

Povsem črna opečna fasada hkrati skriva in razkriva naravno okolje vile, veliki nasadi zelenja pa so dodani na sprednji strani stavbe. Hiša je grajena tudi za učinkovito rabo energije, ima geotermalni hranilnik energije, toplotno črpalko in sončne kolektorje na strehi. Cilj je bil zgraditi pasiven in samozadosten objekt.

Zanimivo je, da vila prek velikih steklenih površin ponuja neomejene poglede navzven, vseeno pa deluje zasebno in zaščiteno z bujno vegetacijo in s pametno zasaditvijo. Je popolno zatočišče za preživljanje časa doma, saj tudi njena minimalistična barvna in materialna paleta prinašata sproščeno vzdušje naravnega razkošja.

  • Projekt: Outside In
  • Notranje oblikovanje: Bedaux de Brouwer & i29
  • Leto gradnje: 2020
  • Krajinska ureditev: MTD                  

Fotografije: i29/Ewout Huibers