Na robu sipin Kennemer na Nizozemskem stoji vila Bloemendaal. Zasnovali so jo arhitekti iz studia Paul de Ruiter, medtem ko so za njeno notranjost poskrbeli pri biroju i29. Trajnostni dom, ki sledi minimalističnemu dizajnu in izkazuje spoštovanje do človeka in narave, se popolnoma zliva z edinstvenim stanovanjskim območjem, kjer sta glavni kraljici obstoječa flora in favna.

Že od začetka je bilo jasno, da je treba čim bolj ohraniti valovito pokrajino okoli 490 m2 velikega objekta. Tudi zato je vila podkletena, v pobočje se zajeda z delom zastekljenega pritličja, medtem ko se prvo nadstropje dviga nad njim tako, da s svojo pravokotno obliko tvori napušč. Nadstropje je stekleno na severni in južni fasadi, vzhodna in zahodna stran pa sta bolj zaprti.

Posebna pozornost je bila namenjena rabi energije, zato je konstrukcija objekta kompaktna struktura z odlično izolacijo. Razpoložljivo energijo stanovalci uporabljajo učinkovito, imajo geotermalno shrambo energije, toplotno črpalko in sončne kolektorje na strehi, ki je prekrita z mahom.

Arhitekti so tako zunaj kot v interierju sledili principu minimalizma. Velike steklene površine in terasa zagotavljajo obilico dnevne svetlobe in dajejo prebivalcem občutek, da sta vila in okoliška pokrajina eno. Da bi naravo čim bolj vnesli v notranjost, je vsa oprema narejena iz naravnih materialov, omare, postelje in stavbno pohištvo so iz borovega lesa, v katerega so oblečene tudi nekatere stene in kamin. Nasploh je borov les na tem objektu uporabljen kot vrhunski zaključek s finimi detajli. Ker je zelo obstojen in z dolgo življenjsko dobo, lastniki pričakujejo, da jim bo dobro služil še desetletja.

Notranje oblikovanje in fotografije: i29 Interior Architects