Majhna počitniška hiška ob jezeru

Ob enem od nizozemskih jezer, kjer hiše ležijo ob dolgih kanalih, je družina postavila majhno počitniško hiško, ki kljub svojim skromnim 55 m2 odgovarja na vse njihove potrebe in ustvarja bogato prostorsko izkušnjo.

0

Hiša je postavljena na podolgovato otoško parcelo ob kanalu. Čudoviti razgledi, bujna okoliška narava in velik potencial za aktivno preživljanje prostega časa so družino prepričali v nakup parcele. Vseeno za počitniško hišo niso želeli odšteti preveč – želeli so predvsem odskočno desko za raziskovanje te prečudovite okolice. Dobili so vse to – in še mnogo več.

Za oblikovanje hiše so namreč izbrali zanimiv pristop – oblikovali so jo od znotraj navzven. Sprva so s studiem i29 interior design določili vso minimalno opremo hiše in jo prevedli v funkcionalen, razgiban in predvsem do zadnjega centimetra izkoriščen tloris. Nato je arhitekt Chris Collaris temu tlorisu dal še končno obliko s tehnološko naprednim fasadnim ovojem, ki družini nudi visoko kvaliteto bivanja.

Skulpturalna kompozicija

Tloris je razgiban: notranji oblikovalci so se odločili hišo programsko razdeliti na štiri kubuse, ki vsak s svojimi merami, višino in vgradnim pohištvom družini ponuja minimalni standard za udobno preživljanje prostega časa. Čeprav je pozidanih le skromnih 55 m2, hiša vsebuje dnevno sobo, kuhinjo z jedilnico, tri spalnice, kopalnico in dvoje sanitarij.

Kubuse so nato zložili v zanimivo kompozicijo, ki se nežno usidra v zunanjo ureditev parcele. Zaradi te skulpturalne kompozicije hiša z vsakega zornega kota izgleda drugače, okoli nje pa se nizajo tudi številni zunanji kotički za preživljanje prostega časa: minimalistično oblikovane pohodne površine iz poliranega betona, mehkejše lesene terase, skrbno oblikovane zelene kulise, dostopni mostovž, s katerega lahko opazujemo floro in favno jezera, pa celo zunanji tuš.

Fasada je oblikovana minimalistično  – obloga iz črno barvanih smrekovih desk se zaključi z nevidno atiko ravne strehe, tudi okenski okvirji so skriti za leseno oblogo. Dinamična kompozicija kubusov je omogočila tudi, da so prostori osvetljeni in obdani z naravo iz več strani.

Manj je več

Hiša je bila opremljena s po meri izdelanim pohištvom in vgradnimi omarami, ki še poudarijo grafično kvaliteto interierja. Oblikovalci so uporabili preproste materiale, kot na primer poliran beton ter hrastove panele v naravnem in črno-barvanem odtenku. Želeli so, da bi se arhitektura kar čim bolj umaknila v ozadje in da bi poudarek prevzeli razgledi skozi velika okna.

Ta hiša je zrasla iz specifičnih potreb družine, ki so se nato prevedle v strogo dimenzionirano arhitekturo. Notranja oprema in zunanji ovoj so inherentno povezani, tako da je nastala kar najbolj učinkovita hiša – ne prevelika, ne premajhna, energijsko učinkovita, ekološko neoporečna, z majhnim faktorjem pozidanosti ter predvsem ne predraga. V tem smislu lahko služi kot vzorčni primer majhne hiše: pametne, udobne in kvalitetne.

Hiša je prejela naziv nagrado Frame za Hišo leta 2019.

Arhitektura: i29 interior architects & Chris Collaris

Krajinska ureditev: De Zilverlinde & Frank Heiligers

Fotografije:  Ewout Huibers

Prejšnji članekPapa Juliett Aviation Art: edinstveni pohištveni kosi iz odsluženih letalskih delov
Naslednji članekPoetična počitniška hišica, ki omogoča sobivanje treh generacij
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje