Amsterdamski studio i29 je zanemarjeno hišo iz leta 1675 spremenil v svetel dom z nepričakovanimi razgledi in skritim prostorom za goste. Hiša, ki ima 115 m2 bivalne površine, se nahaja ob kanalu v bližini Amstelvelda, skozi stoletja pa je skoraj popolnoma propadla. Obnova je trajala več kot 2 leti in je bila izvedena v sodelovanju z ekipo strokovnjakov.

Po novem interier sije v barvah, ima močno poudarjene nekatere detajle in skrbno skrite druge. Da bi ustvarili občutek prostornosti, so arhitekti sobe med seboj barvno povezali, torej se določen barvni odtenek iz enega prostora nadaljuje v drugega, pri čemer pa je jasno vidna ločnica med ostanki stare arhitekture in sodobnimi intervencijami.

Kuhinjski prostor v pritličju je oblečen v bel beton ter ima po meri izdelano kuhinjo in jedilno mizo. Nadaljuje se v popolnoma opremljeno sobo za goste, ki se skriva za zeleno stekleno pregrado ter ima lastno kopalnico in svoj dostop na vrt. Kuhinja je vizualno povezana tudi s študijsko sobo v nadstropju. Povezuje ju stena iz sivo luženega hrasta, ki tvori lep vhod v zgornje prostore.

Enak odtenek sive se pojavi v dnevni sobi v obliki tekstilne stenske obloge z akustično funkcijo. Za vrtljivo steno, na katero je pritrjen televizor, pa je še en skriti kotiček v popolnoma modrih odtenkih, ki pomirjajo in ustvarjajo idealne pogoje za branje in sprostitev.

Zgoraj vstopimo v spalne prostore, kjer dizajn izžareva udobje in razkošje, kot smo ga vajeni v hotelih. Glavna spalnica pod originalno strešno konstrukcijo je ločena od kopalnice, ki zapira tako stopnišče kot prostor za prhanje. Stene prhe so izdelane z dvosmernimi ogledali, kar omogoča neposreden pogled ven na kanale. Sosednja kopalnica pa je opremljena s tradicionalno japonsko kadjo in samostoječim umivalnikom iz lesa.

Vsi novi in skrbno načrtovani posegi so narejeni po meri hiše, ki je popolnoma zlita v obstoječe okolje. Dvignili so jo na višjo raven in pripravili na naslednjo generacijo prebivalcev.

Notranje oblikovanje: i29

Fotografije: Ewout Huibers