Skoraj neverjetno preobrazbo so doživeli prostori v središču Ljubljane. Nekdanje pisarne so se spremenile v svetlo, barvito stanovanje lastnice, ki si je znala ustvariti čudovit dom tudi zato, ker je projektantka notranje opreme. Tako je dokazala, da pregovor o bosi kovačevi kobili ne drži vselej.

Ko je mlada načrtovalka notranje opreme Eva Čampa kupila poslovne prostore v stavbi iz leta 1897, o njih ni razmišljala kot o svojem bodočem domu. Po temeljitem razmisleku pa je spoznala številne prednosti tako lokacije kot samih prostorov, zato se je odločila, da jih preuredi v stanovanje.

PRED PRENOVO (foto: arhiv lastnice)

Ker so bili prostori zanemarjeni in nevzdrževani, je bilo dela veliko: odpreti in izolirati je bilo potrebno tla, položiti talno gretje in nov finalni tlak (parket na francosko ribjo kost), obnoviti vrata, stene so zravnali z mavčnimi ploščami in za meščanski pridih dodali še štukature.

MED PRENOVO (foto: arhiv lastnice)

»S štukaturami sem želela ustvariti meščanski pridih, povezati obstoječa vrata, ki so imela te štukaturice in prostoru dati nek karakter, da poudarimo to višino, te visoke strope, hkrati pa mogoče skriti tudi luči, ki potem lahko poudarjajo indirektno svetlobo,« pove lastnica, ki ji je na približno 120 kvadratnih metrih površine uspelo ustvariti zelo povezan dom. Sobe so prehodne, kuhinja z jedilnico se nadaljuje v dnevni prostor, ki lahko prehaja tudi v spalnico, vse to pa povezuje hodnik s kopalnico, straniščem in še eno sobo.

Foto: David Hosta

Dom je opremljen z mnogo retro pohištva, stoli denimo so prenovljeni in preoblečeni v nove tekstile ter se lepo ujemajo z barvo zaves in barvo sedežne garniture, ne moremo pa spregledati niti igrivega in barvitega cvetličnega motiva.

»S cvetličnim motivom sem nekako hotela vleči nit čez celo stanovanje. Cvetlice so mi tudi zelo všeč, tako da se pojavljajo v različnih oblikah, teksturah, barvah in materialih po vseh prostorih.«

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Luči so izbrane glede na višino in volumen prostorov, v dnevni sobi lebdi nad mizo kar 2 metra velik in dinamičen lestenec, ki pa še vseeno deluje lahkotno in polno, podobna mu je luč v jedilnici, ki zaokroži prostor in ustvarja efekt centralnega sedenja, poleg luči pa dodatno svetlobo v stanovanje prinesejo tudi ogledala.

Foto: David Hosta

»Ogledala so v stanovanju predvsem zaradi tega, da refleksirajo zunanjo svetlobo v notranjost in s tem razgibajo in naredijo prostor malo bolj dinamičen in malo bolj svetel,« pripoveduje Eva, ki je v stanovanju kombinirala dve principa opremljanja – svetlega in temnega. Hodnik in toaletni prostori so temni, čisti, elegantni in minimalistično opremljeni. Ostali bivalni prostori, torej kuhinja, dnevna soba in spalnica pa ponujajo lahkotno, a elegantno meščansko udobje, v katerem lastnica, sprva nenačrtovano, zdaj uživa že tri leta.

»V stanovanju se počutim super. Tukaj na začetku nisem imela namena stanovati. To je bil bolj projekt. Ampak mi je tako prirasel k srcu, da zdaj tukaj stanujem,« zaključuje.  

Notranje oblikovanje: Interiera

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik