Razmišljate o selitvi iz stanovanja v lastno hišico z vrtom? Stik z naravo je po letu, ki ga je zaznamovala pandemija, postal ena ključnih prioritet. Kaj je lepšega, kot stopiti iz dnevnega prostora naravnost na zeleno travo in sveži zrak?

Vsakdo, ki se loti gradnje novega doma, kaj hitro spozna, da je to vse prej kot mačji kašelj. Za začetek se spopademo s kopico papirjev, načrtov in dovoljenj, vse to pa je le uvertura v več mesecev trajajoče popotovanje, ki ga predstavlja gradnja. Da vam bo na tej poti nekoliko lažje, si preberite spodnje nasvete, ki vam bodo služili kot kompas na popotovanju do izgradnje doma. Za pomoč smo poprosili Nino Vodopivec mag. inž. arhitekture, ki je mnenja, da tudi obisk psihologa pred gradnjo sanjske hiše ni odveč.

Nina Vodopivec, mag. inž. arhitekture

»Znanj o gradnji hiš imajo ljudje v splošnem premalo. Pogosto niti ne vedo, na koga se obrnit, z vprašanji so skopi … Tako odgovore na vprašanja iščejo po različnih Facebook skupinah, kjer pa strokovni kader ne pride do besede. Ljudje vse prepogosto hišo načrtujejo od zunaj, glede na sam videz, ne izhajajo pa iz svojih potreb. Že res, da se je potrebno ravnati po omejitvah, ki jih postavlja lokacijska informacija, a znotraj teh vseeno lahko načrtujemo svojo sanjsko hišo. Za to je potrebna analiza lastnih pričakovanj in potreb, tako bi pred pričetkom gradnje prav vsi lahko obiskali psihologa. Na ta način bi drugače začeli dojemati in razmišljati o gradnji, osredotočili bi se na to, kaj nam ustreza, kaj potrebujemo. Ljudje se v naglici lotevamo projektov, gradnje hiše, v kateri bomo preživeli velik del naših življenj,« je prepričana Nina.

Foto: Tierra Mallorca, Unsplash

Arhitektka poudarja, da tipski objekti na dolgi rok ne ponujajo najboljših rešitev, čeprav so bolj prijazni denarnici: »Pred kratkim sem naletela na ponudbo tipskega projekta in spoznala, da je v primerjavi s personaliziranim projektom le malenkost ugodnejši. Ob tem velja povedati, da tipski objekti nudijo precej manjšo kvaliteto bivanja napram objektom, ki so narejeni po meri družine.«

Prav arhitekti so tisti, ki naše želje in potrebe vključijo v načrt. Prav zato sogovornica svetuje, da jih v proces gradnje vključimo že v samem začetku, kar pri iskanju popolnega koščka zemlje za gradnjo. »Predlagam, da arhitekta vključite že ob nakupu parcele, saj bo pregledal lokacijsko informacijo in ugotovil, če boste lahko na danem zemljišču uresničili zastavljene želje. Tako se boste izognili nepotrebnim razočaranjem. Če tako parcela ni podedovana, je smiselno, da z arhitektom sodelujete že ob nakupu same parcele,« poudarja Nina.

Foto: Blake Wheeler, Unsplash

In kako izbrati pravega arhitekta? Nekateri biroji so specializirani za arhitekturo, drugi za interier, spet tretji se lotevajo obeh segmentov. Slednji so zelo dobrodošli, saj znajo predvideti, kako bo notranjost delovala ob posamičnih arhitekturnih rešitvah. So pozorni na podboje vrat in položaj omar. Če arhitekta že imate in je osredotočen predvsem na zunanjo podobo objekta, je smiselno, da najdete še nekoga, ki se bo posvetil interjerju. S primerno komunikacijo in sodelovanjem bosta namreč lahko že v fazi idejne zasnove ustvarila primeren projekt, vi pa se boste na ta način izognili nepotrebnemu delu in dodatnim stroškom.

»Arhitekta izberite na podlagi priporočil, referenc… Predlagam vam sestanek po Zoomu ali, če je to seveda v trenutni situaciji mogoče, sestanek v živo ob kavi. Tako boste osebo začutili. Vse premalo ljudi se namreč zaveda, da je arhitekt nekdo, s katerim bodo preživeli dobršen del časa, zato je pomembno, da se z njim dobro razumete. Vprašajte se, če je to oseba, ki se bo oglasila na vaš klic ob devetih zjutraj ali ob petih popoldan. Preverite, kako odzivni so, kakšna je njihova komunikacija s strankami. Spoznavni posvet z arhitektom je za vas odlično izhodišče, zato ne varčujte z vprašanji in zberite vse potrebne informacije, ki jih potrebujete za končno odločitev,« svetuje arhitektka.

Foto: Daniel McCullough, Unsplash

Če o sanjskem domu sanjarite že nekaj časa in pridno polnite mapo na Pinterestu s fotografijami, jo predstavite izbranemu arhitektu. Kot pojasnjuje sogovornica, so izdelane ideje nadvse dobrodošle, če so seveda tudi izvedljive. »Če stranka ve, kaj želi imeti, je to super. Seveda, če imajo ideje stik z resničnostjo. Na utemeljenih željah je lažje načrtovati hišo, poleg tega je pomembno, da predstavijo nekaj informacij o sebi, o svojem načinu življenja, preživljanju prostega časa. Sama sem zelo zvedava, saj želim natančno vedeti, kaj stranka pred menoj potrebuje, kakšen je njen pogled na sanjski dom. Uporabne so predvsem utemeljene informacije, saj na podlagi le teh lahko izdelamo objekt, ki bo posamezniku pisan na kožo. A za začetek nam fantastični interjerji s Pinteresta ne pridejo kaj dosti prav. Za začetek opazujte tlorise, vaše gibanje po prostoru, opazujte tlorise objektov, ki jih najdete na straneh, kot je Archdaily,« zaključuje Nina.

Upam, da ste ob branju teh vrstic prišli do nekaterih pomembnih spoznanj pred gradnjo. V tem članku pa si preberite še nepričakovane zaplete, s katerimi se boste morda srečali na poti do sanjskega doma.