Morje je vir navdiha, zato nič čudnega, da ga toliko ustvarjalnih duš vzame za svojega. Lauro Cocetta so sprva navdahnile naplavine, ki jih je na obali prineslo morje, tako se je utrnila zamisel o izdelavi morskih zgodb. Nastala je znamka Laura's sea stories, ki vključuje široko paleto umetnin, pa tudi drugih dejavnosti, povezanih z morjem.

S partnerjem je že v časa študija in prve redne službe zbirala naplavine in jim vdahnila novo življenje. Leta 2014 sta tako naredila prvi korak in svoje delo predstavila širši javnosti, saj sta svoje izdelke razpostavila na stojnici na piranskem Tartinijevem trgu.

»Prva slika je nastala v tistem obdobju, v fazi raziskovanja, dokler nisem ugotovila, da vsaka slika pove svojo zgodbo. Tako je s časom inspiracija vodila v izdelovanje raznolikih motivov za različne priložnosti. Rada ustvarjam in raziskujem, zato so me zgodbe, ki jih lahko prikaže slika, vedno bolj prevzele in tako sem prišla do imena Laura’s sea stories. Zgodba je tista, ki doda osebno noto, in zato sem želela, da je to razvidno tudi v imenu,« pojasni Laura in doda, da sama znamka zajema raznoliko ustvarjanje, ki ga je nemogoče vezati zgolj na eno samo tehniko.

Rdeča nit je Sredozemlje

Naplavinam in kamnom s plaže se je kmalu pridružilo tudi naplavljeno steklo. Ob veliki ljubezni do morskih valov in šumenja morja, je bilo enostavno najti rdečo nit ustvarjanja – morje. Laura je obraz podjetja Vela sea stories ozirom zgodb, ki dišijo po morju, pod katero najdete tudi apartmaje in piransko trgovinico.

»Sredozemlje. Sredozemlje je moja inspiracija in način življenja. Morje, sonce, vinogradi, oljke, kaktusi in glinene vaze. Dobra družba in kozarec žlahtnega. Zemeljski toni in stare istrske vasice. Dolgi sprehodi v naravi in poležavanje na plaži. Bela barva in naravni materiali. Branje knjig in dobra poezija. Delo na sebi in ustvarjanje. To je tisto, kar se začuti v naši zgodbi. Naš namen je širiti skupnost vseh ljubiteljev morja in ustvarjati butično zgodbo. Iz tega se je razvila potreba, da naše ustvarjanje poudarimo in označimo z drugim, a podobnim imenom. Kljub temu, da gre za eno zgodbo, Laura’ s sea stories je tista, ki poudarja umetnost in ustvarjanje,« pojasnjuje ustvarjalka.

Pospremljeno z napisi

Poleg morja Lauro pri ustvarjanju navdihujejo tudi hribi, sonce. Najbliže sta ji naraven in minimalističen slog ustvarjanja. O tem se je razpisala tudi na svojem blogu, svoje misli pa rada deli tudi na družabnih omrežjih. Sličice rada pospremi s simpatičnimi napisi.

»Običajno je napis vezan na motiv oziroma na priložnost, za katero je slika izdelana. Ogromno napisov pa si zabeležim. Kadar preberem kakšnega, ki me pritegne, si ga zapišem in vem, da prej ali slej ga bom lahko umestila v svojo zgodbo,« pove. Material za izdelavo sličic poišče na okoliških plažah v zimskem času, ko na njih ni gneče. Najdete jo na plažah v Piranu, Fiesi, pa tudi Strunjanu in hrvaški Istri. Zaradi zahtevnejših naročil se je določenih malenkosti lotila izdelati kar sama iz papirja in lesa.

Njene sličice najdete v piranski trgovinici, kjer se z velikim veseljem ustavljajo tako domači kot tuji gostje. »Mogoče malenkost prevladujejo  turisti, a z velikim veseljem lahko povem, da se ustavi kar dosti domačinov, kar si štejem v čast in veliko podporo. Moj namen niti ni ustvarjati zgolj “spominke za turiste” ali pa ciljati na množično proizvodnjo, saj se zavedam, da so izdelki zelo specifični. Zahtevajo svoj čas in so del naše butične ponudbe. Ustvarjam po inspiraciji, za ljubitelje morja in vsega, kar diši po morju,« zaključuje Laura.

Več: velaseastories.com