V interierje se po skoraj pol stoletja vrača teraco - barvita, igriva in nizkocenovna talna in stenska obloga, primerna tako za minimaliste kot ljubitelje močnih in barvitih poudarkov.

Teraca se najbrž še dobro spomnite, morda se z njim celo vsakodnevno srečujete: je tlak hodnikov v socialističnih stavbah, je izbrana talna obloga vrtov in teras, v njem je izvedena še celo urbana oprema – od klopi pa do spomenikov. Po vrhuncu uporabe v 70. letih prejšnjega stoletja je njegova priljubljenost z leti upadala. Ker pa se trendi neizogibno ponovijo, so oblikovalci teraco pol stoletja pozneje ponovno posvojili – a tokrat v novi, zanimivejši, drznejši in luksuzni podobi, ki nas (hvala bogu) prav nič več ne spominja na sedemdeseta.

Kaj sploh je teraco?

Teraco je kompozitni material iz cementnega veziva in kamnitih, kovinskih ali steklenih delcev, ki ga lahko vlijemo na mestu oziroma polagamo kot predpripravljene plošče. Površino pobrusimo, kar – zaradi naključno vlitega agregata – ustvari zanimiv vzorec. Uporabljamo ga lahko kot talno ali stensko oblogo, v njem pa lahko vlijemo celo večje pohištvene bloke (odličen primer smo prikazali v manjšem ljubljanskem stanovanju – več…). 

Teraco ni nov material. Najstarejši ostanki sorodnega materiala naj bi bili stari več kot 11 tisočletij, beneški obrtniki pa so ga uporabljali pri izdelavi mozaikov na terasah – od tu tudi njegovo ime (it. terrazzo). Veljal je za nizkocenovno in drugorazredno izbiro, saj je bil zelo klavrna konkurenca priljubljenemu kamnu.

Danes je teraco tehnološko, oblikovno, pa tudi cenovno dosegel kamen. Kamnine, uporabljene kot agregat, so skrbno izbrane glede na barvo in obliko, vstavljene v matrico in zalite s cementom, nato pa zbrušene do gladkega. Ker sta lahko tako agregat kot vezivo poljubne barve in teksture, je končni izdelek bogat material s številnimi izraznimi možnostimi, kar oblikovalci s pridom izkoriščajo za doseganje popolnoma unikatnih učinkov.

Na zgornji fotografiji vidimo detajl kavne mizice, kjer so bili kot agregat teraca izbrani marmor, kremen in granit. Veliki kosi kamna ustvarjajo izgled krpanke.
Veliki kosi italijanskega marmorja v raznolikih barvah so vliti v črno vezivo. Končni efekt nas spominja na granit, če bi bil le-ta na steroidih. Vsekakor ni za plahe po srcu.

Na tleh, po stenah, kot pohištvo

Teraco lahko uporabljamo za praktično katerokoli površino: je odporen na vlago, udarce in vročino, zato je popoln material za opremo kopalnic, kuhinj, stopnic, balkonov ali vhodnih vež. Če ga ulivamo na veliko površino, lahko ustvarimo brezšiven izgled, z brušenjem pa ga lahko vsakih nekaj let obnovimo. Luksuzen občutek bomo dosegli, če teraco spoliramo do visokega sijaja; od sijajnega teraca odbita svetloba pa bo optično povečala prostor.

Vzorec, ki je zapustil matični material

Če obožujete videz teraca, niste pa čisto prepričani, če bi šel k vaši kuhinji, ga lahko v dom vnesete tudi začasno. V vzorcu teraca lahko namreč najdete tapete, kopalniške zavese, preproge, pregrinjala in še marsikaj. Kako namreč ne bi, če pa je ta barvit in igriv material popolnoma prevzel oblikovalske kroge.

Fotografije: Pinterest