Primož Jeza, arhitekt in oblikovalec, nagrajen s prestižno Red Dot Award za stol Nico Less, je velik ljubitelj posebne vrste minimalizma. V pogovoru pravi, da želi v svojih interierjih izraziti čimbolj koherentno prostorsko in materialno zgodbo - v njih ne bomo našli obilice pohištva, niti kakršnekoli dekoracije - kljub temu pa lahko njegove interierje opišemo le kot bogate in večplastne.

Prav to pozicijo prostorske in materialne enotnosti je zavzel pri oblikovanju notranje opreme stanovanja v starejšem ljubljanskem bloku, ki jo je naročila mlajša gospodična.

Izhodiščni koncept arhitekta je bil, da ima vsak prostor en osrednji, izpostavljeni pohištveni element, medtem ko so vse shranjevalne površine čimbolj skrite. Že ob vhodu se nam zdi, da je stanovanje popolnoma brez pohištva. Integrirani vgradni omari se namreč brezšivno nadaljujeta v maski preko elektro omarice in vhodnih vrat. Barvita obešalnik za plašče in stojalo za dežnike delujeta kot igrivi kontrast temu izčiščenemu prostoru.

prostostoječi pohištveni kos + skrite vgradne površine

V kuhinji kraljuje iz betona vlit, monolitni kuhinjsko-jedilni blok; v dnevni sobi je na sredo postavljena modularna zofa, ki lahko služi v različnih kompozicijah ali pa deluje kot osrednja zelena preproga, na kateri se lastnica ležerno druži s prijatelji, bere knjige, posluša glasbo ali dela. Zofo je možno postaviti tudi v poziciji dveh dodatnih ležišč ali v zakonsko posteljo za goste.

Spalnica je svet zase. Da bi jo približal japonski izkušnji, je arhitekt celotno površino spalnice dvignil na podest. Pod njim najdemo shranjevalne površine, na njem pa ležišče; tapicirana površina podesta pa omogoča posedanje in boso hojo po tleh spalnice. V ozadje je umeščena vgradna omara, osvetljena z notranje strani – svojevrstno ambientalno svetlobno telo.

Koherentna je tudi materialna zgodba. Talne površine pa tudi posamezni pohištveni bloki so namreč vliti iz terazza. V njem je izveden celoten kopalniški blok s kopalno kadjo, pa tudi kuhinja z jedilno mizo. Ta dva monolita v nežno sivi barvi predstavljata nasprotje dinamičnemu, barvitemu in spremenljivemu okolju dnevne sobe in spalnice.

Interier: Primož Jeza

Projektiranje / izvedba: 2010 / 2010

Fotografije: Fulvio Grisoni