Vas privlačijo kovine s patino in drugi materiali, rešeni iz starih zgradb ter uporabljeni na inovativen način? Potem boste navdušeni nad valovito pločevino v interjerju!

Valovito pločevino so začeli proizvajati v 20. letih 19. stoletja in so jo tipično uporabljali za prekrivanje streh, zaradi njene zanimive teksture in videza pa tudi v interjerju. Narejena je iz različnih železovih zlitin, nerjavečega jekla, aluminija, bakra ali pocinkanega aluminija ter je kot gradbeni material zelo dostopna in trajnostna, poleg tega nudi tudi precejšnjo mero fleksibilnosti.

Stara valovita pločevino s patino interjerju prinese rustikalen, podeželski, mediteranski ali industrijski videz, medtem ko je nova, proti rji odporna valovita pločevina (lahko barvana) primerna tudi za moderne ambiente. Kombinirate jo lahko z lesom, usnjem, kamnom in skoraj vsemi barvami. Valovita površina omogoča tudi nešteto oblikovnih rešitev in dekorativnih idej, primernih za vse prostore doma:

Na steni

Z valovito pločevino lahko poudarite del stene ali kar celotno steno. Tako daste karakter in originalnost dnevni sobi, spalnici, kuhinji … V njeno prednost govori tudi dejstvo, da je cenejša od večine ostalih stenskih oblog, montaža je hitra in jo lahko opravite sami – pri čemer panele obrnete vertikalno ali horizontalno, odvisno od tega, kakšen učinek želite. Običajno je montaža vertikalna, v sodobnih interjerjih pa je pogostejša horizontalna.

Na stropu

Še nekaj desetletij nazaj bi ob valoviti pločevini na stropu zavijali z očmi. Danes pa to ni nič nenavadnega, prav nasprotno. Z valovito pločevino na stropu poudarite podeželski slog, če izberete takšno, ki zaradi gladke površine odbija veliko svetlobe, pa lahko ustvarite zelo moderno vzdušje.

Na vratih

Če iščete notranja vrata v industrijskem slogu, so takšna z dodatkom valovite pločevine lahko imenitna izbira. Takšna vrata uporabite za v pralnico, kopalnico ali pri garderobni omari, v mislih pa imejte, da ima kovina slabe izolativne sposobnosti.

V kopalnici

Ali ob valoviti pločevini v kopalnici takoj pomislite na rjo? To se lahko zgodi, če izberete pločevino z napačnim zaključkom (brez protikorozijske zaščite). Običajno se rja pojavi tam, kjer je bila pločevina odrezana ali pri luknjah, zvrtanih vanjo. Da se izognete rjavenju, morate ta tvegana mesta zaščititi s protikorozijskim premazom ali barvo. Še bolje je izbrati pločevino iz nerjavečega jekla ali aluminija, ki je mehkejši in bolj odporen na vlago.

V kuhinji

Ko gre za uporabo valovite pločevine v kuhinji, so možnosti neomejene. Ker je trpežna in nezahtevna za vzdrževanje, je primerna za ličnice pri kuhinjskih omaricah, kot prevleka kuhinjskega otoka ali kot zaščita stene nad delovno površino. Lepo se ujema z lesom, kuhinji pa prinese izrazit karakter in originalno vizualno estetiko.

Foto: Pinterest