Lončke z začimbami in trajnicami imate v glavnem na policah, balkonih ali oknih, kjer so vam nemalokrat v napoto. Kaj pa, če bi zanje poiskali drug, primernejši prostor? Zagotovo je v stanovanju ali zunaj njega prosta vsaj ena stena, ki jo lahko spremenite v pravi vertikalni vrt. Na njem ne bo prostora le za nekaj lončkov, ampak kar za konkretno vrtarjenje, če si boste tako le zaželeli.

Vertikalno vrtnarjenje je izkoriščanje višine za vzgojo zelenjave (ali zelišč, rož in drugega). Zanj ne potrebujete veliko, le sončno steno ali drug prostor, kamor lahko namestite korita in lončke enega nad drugega in tako na minimalnem prostoru ustvarite dokaj velik zeleni kotiček.

Viseči lončki

Viseči lončki so najpreprostejši vertikalni vrt. Lahko jih imate v stanovanju ali zunaj. V slednjem primeru poskrbite, da bodo pritrjeni, saj jih veter sicer lahko prevrne.

Vrtnarjenje v žlebu

Se vam po garaži valja še kak kos žlebu? Namesto, da ga peljete med staro železo ali na smetišče, ga imejte za svoj vrtiček. Pritrdite ga na ograjo, zunanjo steno ali ga uporabite v viseči izvedbi. V vsakem primeru je več kot odličen za nasaditev jagod ali solate.

Zelišča pri roki

V kuhinji lahko na steno zasadite zelišča, da jih boste imeli vedno v bližini štedilnika. Kupite posebej za vertikalno vrtnarjenje prirejene pladnje z odprtinami za rastline, skozi katere pa se ne usipa zemlja. Takšen sistem zna biti težak, zato mora biti nosilna stena dovolj močna; predelne stene iz knaufa niso primerne za tovrstno vrtnarjenje.

V paleti

Reciklirajte staro paleto in jo spremenite v navpični vrtiček. Zasaditev je odvisna od vaših želja, so pa primernejše rastline, ki se pretirano ne razrastejo, saj je v paleti malo prostora za koreninski sistem. Priporočamo začimbnice (drobnjak, bazilika), sočnice, majhne grmičke in ciprese (netreski, rese, bršljani, vodenke …).   

Mrežni sistem

Zelo močno oporo za postavitev lončkov in korit nudijo tudi kovinske ali lesene mreže.

V steklenici

Kaj pravite na viseče plastenke namesto lončkov? S pomočjo žice jih nanizajte enega nad drugega v več stolpcev in dobite imenitno zeleno steno.

Žepki

Na tržišču se dobijo posebni žepasti sistemi za vertikalno vrtnarjenje, običajno iz filca ali kakšnega podobnega naravnega materiala, lahko so tudi plastični. Vrtnarjenje v njih je sila enostavno, v žepke nasujete prst, posadite rastline in to je vse. Nekateri sistemi imajo tudi posebne cevi za odvečno vodo od zalivanja, ki se nato zbira v drenaži spodaj.

V Sloveniji takšne žepke izdeluje podjetje Florideja

Žive stene

Žive stene delujejo kot klimatske naprave. Poleti hladijo zrak, pozimi nudijo izolacijo. So tudi blažilke hrupa. V takšen stenski vrti nasadite rastline, ki ne potrebujejo veliko zalivanja, le sem ter tja jih vlažite s škropilko.

Vrtni stolp

Še korak dlje v vertikalno vrtnarjenje pa boste naredili s prostostoječim vrtnim stolpom. Gre za nekakšni nebotičnik, s katerim nimate praktično drugega dela, kot da vanj nasujete zemljo in posadite rastline . Nekateri modeli so istočasno tudi kompostnik, to pomeni, da jih uporabljate za odlaganje bioloških odpadkov.

Fotografije: Pinterest