»Bolj kot sem prihajala v stik s svojim notranjim otrokom, bolj se je prebujala želja po ustvarjanju,« o svojem ustvarjanju pove Romana Brina Gobec, ki je pustila varno službo in se podala na ustvarjalno pot. Njene izdelke najdete pod znamko Brinas Studio, kjer lahko občudujete čudovite naravne pigmente, skrbno aplicirane na različne tekstilije ‒ vključno z izdelki za dom.

»Brinas Studio je naravna barvarnica,« z le nekaj besedami svoje poslanstvo opiše Romana Brina Gobec. Sicer ekonomistka in magistra grafičnih komunikacij, ki je skoraj desetletje po končanem magisteriju delovala v sklopu različnih korporacij. Vse dokler se ni odločila prisluhniti notranjemu glasu, ki ji je od nekdaj šepetal, naj raje stopi na samostojno ustvarjalno pot. Tako je pred tremi leti pustila varno službo v uspešnem podjetju Outfit7 in se za pol leta odpravila v duhovni center v Mehiki. Po vrnitvi se je potopila v ustvarjanje, katerega rezultat je Brinas Studio.

»Bolj kot sem prihajala v stik s svojim notranjim otrokom, bolj se je prebujala želja po ustvarjanju. Ko sem bila mala, sem rada gradila prostore iz lego kock iz vseh možnih blazin v hiši, rada sem barvala, risala. Potem sem šla v šolo in se mi je zdelo, da se moram posvetiti “resnim” stvarem. Z mano je rastel (in me prerastel) občutek, da nisem dovolj kreativna in da zares nimam kaj za pokazati. Te občutki so me tako ohromili, da sem pozabila raziskovati in se igrati v poligonu ustvarjalnosti,« o ustvarjalnosti, ki jo je spremljala v otroških letih, pove Romana Brina, ki danes s pomočjo naravnih barv ponovno odkriva lastno kreativnost. Se osvobaja strahov in počasi vzpostavlja novo zaupanje vase. Hvaležna je za pogum in predanost, da lahko hodi po poti, ki se zdi veliko bolj njena.

Z naravnimi pigmenti se je prvič srečala po tem, ko je pustila redno službo in začela raziskovati, česa bi se lotila. Sprva sta s prijateljem kovala idejo o stilskih oblačilih za pse, pri čemer je prišla v stik z naravnimi in organskimi materiali. Hkrati je naletela tudi na postopek barvanja z avokadom, ki jo je navdušil. Naravne barve so namreč medij, ki je Romani Brini pisan na kožo. Lahko bi rekli, da je bila ljubezen na prvi pogled. Ko se je enkrat lotila barvanja z avokadovo koščico, ni bilo več poti nazaj.

Naravne barve in z njimi povezane tehnike so stare stoletja. Še pred 160 leti sintetični pigmenti praktično niso obstajali, zato so ljudje tekstil barvali z naravnimi pigmenti. Seveda pa so te tehnike pogosto tudi bolj spontane, nepredvidljive. Prav te so Romani Brini najbliže, saj nima popolnega nadzora nad tem, kaj bo nastalo. Tehnike, pri katerih posuje cvetje, zmečka blago in pigmente ujame v ledu, ki s topljenjem ustvarja barvo na blagu. S tem energiji in naravi pusti, da naredita svoje. Poleg tega pa te tehnike pomagajo tudi njeni osebni rasti, saj se globoko v njej skriva nekdo, ki le s težavo prepusti kontrolo drugim. Rada tudi meša lastne odtenke barv in išče nove načine apliciranja barve ter razvija lastne tehnike. Njena večna inspiracija pri ustvarjanju je narava, navdiha pa ji ob sprehodu po gozdu nikoli ne zmanjka:

»Moj največji navdih za barve in oblike sta narava in to, kar doživljam, ko zaprem oči. Obožujem detajle narave, ki se pojavljajo povsod okrog nas. Detajle, s katerimi si nagrajen, če se ustaviš in si vzameš čas, da jih opaziš. Če v gozdu obstojim na enem mestu in si vzamem čas, da opazim, kaj me obdaja, tipam teksture, opazim svetlobo, ujeto v mini kapljice, barvne gradiente na lesu, ki se razkraja … je to vse, kar potrebujem za navdih. Pogosto se mi zgodi, da se vzorci, ki jih v naravi občudujem, malo zatem pojavijo na tekstilu.«

V treh letih, odkar so se njene poti križale z naravnimi barvami, je obarvala že kar nekaj tekstilij. Sama svoje stvaritve razdeli na tri sklope. Prvi sklop predstavljajo izdelki Brinas Studio, njene lastne blagovne znamke, ki zajema izdelke za dom in modne tekstilije. Tu najdete blazine, posteljnino, blazinice za oči, peresnice, kimono itd. Pri izdelavi teh Brina stavi na lokalno izdelavo in organske materiale. Mesečno objavlja tudi recepte za upcycle barvanje, kjer ji lahko sledilci pošljejo zaprana in popackana oblačila, sama pa jih nato dobarva. Drugi sklop predstavljajo projekti, ki so plod sodelovanja z drugimi blagovnimi znamkami oz. umetniki.

Že v prvem letu ustvarjanja je v sodelovanju s slovensko blagovno znamko Just a Cropse, ki izdeluje baletne drese in dodatke za plesalce, pobarvala prvo večjo serijo pletenin in kratkih majčk. Pred časom pa je zaključila večji projekt za MGLC, v sklopu katerega je v času grafičnega bienala obarvala nekaj tekstilij. V tem času je sicer spletla tudi številna sodelovanja z drugimi slovenskimi ustvarjalci. Tretji sklop njenega ustvarjanja pa predstavljajo projekti z umetniško noto, kot je sodelovanje na tekstilnem bienalu itd.

Njena velika želja je oblikovati samooskrbno znamko. Torej takšno, pri kateri bi sama izbirala izdelke in recepture, ki bi postali neke vrste prepoznavni kosi znamke. Njene izdelke že zdaj najdete tudi onkraj slovenskih meja, v prihodnosti pa bi jih rada predstavila tudi na severnoevropskih trgih in morda v Aziji. Med njenimi izdelki je vedno več uporabnih tekstilij za dom, kot so blazine in posteljnine.

»Še naprej želim ustvarjati prostor za raziskovanje in lastne kreativnosti za druge. Prek delavnic zavestnega ustvarjanja, kjer skozi medij naravnih barv, vodeno meditacijo in vajami za čuječnost delim svojo zgodbo osvobajanja strahov pred ustvarjanjem in svoje čudenje nad vsemi detajli narave,« o svojih načrtih za prihodnost pove Romana Brina in zaključi: »Na dolgi rok mi je upcycle barvanje in želim se povezovati s podjetji, ki delijo moje vrednote ohranjanja in oživljanja narave prek spodbujanja daljše življenjske dobe oblačil in kupovanja kakovostnih izdelkov. In ne nazadnje se veselim novih zanimivih sodelovanj z ustvarjalci, ki so predani svojemu kreativnemu procesu in sebi.«

Fotografije: Neža Ternik, Martina Ambrož, Brinas Studio