Almira Sadar je dodobra uveljavljeno ime slovenskega modnega prostora. Oblikovalka, ki slovi po svojih brezčasnih modnih kosih, pa je že pred leti zaplula tudi v vode interierja, tako lahko pod njenim imenom občudujemo tudi najrazličnejše tekstilne kose, s katerimi je mogoče poživiti, obogatiti in okrasiti domovanje.

»Lep prostor je tisti, v katerem se dobro počutimo. V kolikor gre za oblikovanje osebnega prostora, je podobno kot pri izboru obleke, kjer je pomembno, kako obleko uporabljamo in občutimo. Zame so pri oblikovanju prostora pomembni osebni predmeti z vsebinami, takšni, do katerih vzpostavimo osebni odnos. Vezena zavesa, podedovana po babici, mizica, prinesena s potovanja ali odeja, ki jo sami spletemo sta lahko veliko več vredni kot kupljen oblikovalski izdelek,« je prepričana oblikovalka, ki stavi na zmes udobja in estetike. Njeni izdelki bodo v dom vnesli prepotrebno svežino, izbirate pa lahko med pletenimi odejami, blazinami z najrazličnejšimi vzorci, barvami in teksturami, kvačkanimi košarami, preprogami, vezenimi copati za dom in pufi. Po naročilu, v skrbnem dogovoru z arhitektom in naročnikom, se loti tudi oblikovanja tekstilij za interier.

Poleti je na Starem trgu zaživela njena nova trgovinica, ki jo krasijo tudi izdelki za dom. Ideja o razširitvi svoje ponudbe s tekstilnimi kosi interierja se je porodila že pred časom. »Zanima me prepletanje različnih področij, njihove skupne točke v izhodišču in razvoju. To se dogaja tudi v sodobni modi – najbolj mi je všeč njena raznovrstnost, individualnost, povezovanja z drugimi področji oblikovanja, sodelovanja med različnimi oblikovalci, porast zanimanja za ročna dela v okviru trajnostnega razmišljanja… Tekstilni materiali so navsezadnje tudi bistven del interierja, kjer se pojavljajo enake tekstilne tehnike in odnosi med materiali kot v modi. Tako sem se odločila, da ponudim strankam poleg modnih kolekcij še kolekcijo za dom, ki bo prav tako prepoznavna kot sama modna kolekcija,« pojasnjuje.

Almira Sadar je modna oblikovalka in profesorica na Oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani.

Navdih črpa v vsakdanjem življenju in delu, predvsem v doživljanju okolice, ob srečanju z različnimi ljudmi, tudi ob pogovorih s študenti, na potovanjih, ob branju knjig in v naključnih dražljajih: »Poskušam vse skupaj združevati, nadgrajevati, predvsem pa v tem uživati. Projekti nastajajo eden za drugim, zato tudi predhodni vpliva na naslednjega. Največja čarobnost mode je v tem, da se tako hitro spreminja. Mogoče se zdi, da je ustvarjanje spontano, vendar na njega vplivajo zahteve končnega naročnika in spremembe okoli nas.«

Dandanes vse več Slovencev prisega na izdelke slovenskega oblikovanja, ne le v garderobi, temveč tudi v interierju. To opaža tudi Sadarjeva, ki verjame, da bo ozaveščenost na tem področju čedalje večja: »Koncept trajnosti je vedno bolj prisoten v vsakdanjem življenju tudi pri nas. Tako kot zavedanje o zdravi, lokalno pridelani hrani, je tudi ponudba domačih, dobro oblikovanih in kvalitetnih izdelkov vedno bolj zaželjena. Trajnostna moda poudarja lokalno pred globalnim, pravično trgovino, transparentno poslovanje, ohranjanje tradicionalnih znanj…. Prepričana sem, da bodo te vrednote pri izobraženih kupcih v bližnji prihodnosti še pomembnejše.«

Almiro Sadar lahko obiščete v njenem butiku na ljubljanskem Starem Trgu 16, njene produkte za dom lahko kupite tudi preko spleta.

Foto: Almira Sadar