Hiša ob gozdu je projekt, ki je, kot že ime pove, tik ob robu bujnega gozda, in prav ta lastnost je oblikovalki interjerja Evi Ferlan, dipl. oblik., iz Yuka Studio služila pri snovanju bivalnega prostora. Na Gorenjskem zelenih gozdov ne manjka, a malo je tako priročnih lokacij, kot jo ima ta montažna hišica – v objemu narave, a le lučaj stran od urbanega dela.

Pritlična hiša, ki se razteza na dobrih 100 m2, je bila zgrajena leta 2020. Osnovno gonilo pri njenem oblikovanju pa je predstavljala želja naročnikov, da si ustvarijo novo domovanje, primerno za zrela življenjska leta. Čeprav so se sprva poigravali z idejo o umeščanju stopnic, so jo na predlog oblikovalke interjerja Eve Ferlan opustili, saj je bil pritličen objekt precej bolj smiseln. Zato pa so vse moči usmerili v umeščanje velikih zasteklitev, ki odpirajo poglede v naravo, in zagotavljanje prostornosti.

V osnovi gre za tipsko montažno hišo, ki ji je oblikovalka nekoliko prilagodila tloris, da ustreza potrebam naročnikov. Ob vhodu stopimo v predsobo s shranjevalnimi površinami (tu so še manjše sanitarije, pisarna in utlilty), potem pa nas hodnik skozi steklena vrata popelje v dnevni prostor z jedilnico in kuhinjo. Od tod vrata vodijo še v sobo za goste, iz dnevne pa je dostop tudi do bolj intimnega predela hiše, kjer so umeščeni kopalnica, garderoba in spalnica. »Verjetno ena največjih kvalitet tega je prav to, da se zjutraj zbudiš s pogledom na ta prečudoviti gozd,« tlorisno razporeditev pospremi oblikovalka.

Pri osnovanju interjerja se je naslonila na naravne materiale, zato v prostoru kraljujeta kamen in les. Kuhinjski sestav je v naročnici ljubem zelenem odtenku, sicer pa v celotnem interjerju prevladujejo nevtralni toni. Kuhinja se z otokom v temnih odtenkih, kritim s kvarcitom, povezuje s črno-sivim pohištvom v jedilnici, medtem ko so s pomočjo vgradne nape zagotovili neoviran pogled na gozd. 

Prav bližina gozda in prekrasni pogledi, ki jih ponuja lokacija, so bili vodilo pri oblikovanju interjerja in izbiri barv. Kot pove arhitektka, je z izborom materialov in barv želela predvsem usmeriti pozornost na eksterier, ki je čudovit v prav vseh letnih časih. Z gozdnato okolico se objekt povezuje tudi prek macesnove fasade, dodatno vez z vrtom pa predstavlja še pokrita terasa, do koder je mogoče dostopati iz dnevnega prostora.

Prostor odlikuje po meri izdelano pohištvo, povečini iz hrastovega furnirja, ki lepo dopolnjuje oljen hrastov parket. V predsobi so tla krita s hotaveljskim marmorjem, saj so tako naročnika kot oblikovalka želeli pri opremljanju uporabiti kar največ lokalnih materialov.

Dodatna vrednost interjerja so kljuke akademskega kiparja Metoda Frlica, ki krasijo vhodna vrata, steklena vrata, ki vodijo v dnevni prostor in vrata kopalnice. Lastnika sta velika ljubitelja njegovega dela, kljuke pa so odlitki, ki upredmetijo zgodbo o Agati iz Visoške kronike.

Arhitektura: Eva Ferlan, Yuka studio