Prefinjena prenova stanovanja za par v zrelih letih

Skozi različna življenjska obdobja se naše potrebe in želje spreminjajo, zato je smiselno, da znamo to opaziti tudi sami ter temu prilagoditi svoj življenjski slog in prostor. Najboljše rešitve so plod temeljitega premisleka, ki vključuje karakter in navade ljudi, ki v domovanju prebivajo. Par v zrelih letih je nekoč družinsko domovanje želel osvežiti in prilagoditi novemu življenjskemu ritmu, pri tem pa je za pomoč poprosil notranjega oblikovalca Matica Trevna iz studia M atelje.

0

Par v zrelih letih se je, ko so otroci odleteli iz gnezda, odločil prenoviti dolgoletno družinsko stanovanje, da bo kar se da udobno in prijetno za življenjsko obdobje, v katero je vstopal. Stanovanje, veliko 95 m2, je imelo veliko potenciala, lastnika pa sta ga želela predvsem osvežiti in posodobiti, s čimer bi korenito posegla tudi v tlorisno zasnovo. Pod prenovo stanovanja se podpisuje notranji oblikovalec Matic Treven iz studia M atelje, ki je v začetku spodbudil temeljit razmislek o tem, kaj je smiselno ohraniti in česa ne.

»Oprema stanovanja je bila sicer lepo ohranjena, a jo je po treh desetletjih načel duh časa. Kuhinja je bila še za odtenek starejša. Odločili smo se, da je čas za zamenjavo pohištva in osvežitev stanovanja, hkrati s prenovo pa smo želeli posodobiti tudi tlorisno zasnovo. Lastnika sta namreč v letih, ko se je smiselno odločiti za zadnjo prenovo, vsaj dokler to dopušča zdravje. Zamislila sta si sodobnejši koncept interjerja, odprt tlorisni prostor, a ko sem ju bolje spoznal, sem ugotovil, da bi marsikateri izmed zamišljenih drastičnih posegov dosegel prav nasproten učinek. Tako smo se na primer odločili za rušenje stene med jedilnim in dnevnim prostorom, a smo namesto nje umestili transparenten knjižni regal, ki ta del stanovanja popestri in ustvari navidezno ločnico med prostoroma,« pojasnjuje notranji oblikovalec, zaslužen za navdihujočo osvežitev nekaj desetletij starega stanovanja.

Wellness prostor z masažno kadjo in s savno

Prej sta v dnevni prostor vodila dva vhoda, ker je ob rušitvi predelne stene prišlo do združevanja bivalnega prostora, potrebe po dveh ločenih vhodih pa ni bilo več. V ta namen so enega zazidali in ustvarili svetlobni jašek ter z umeščanjem umetniške skulpture poskrbeli za galerijski učinek.

Stanovanje je bilo deležno temeljitejše spremembe še v sanitarnih prostorih. Čeprav sprva ni bilo predvideno, je notranji oblikovalec predlagal združitev sanitarnega in kopalniškega prostora, ki sta bila prej povsem ločena. Lastnika sta bila nad idejo navdušena, odločitev pa se je izkazala za pravilno. S tem so dobili prostor tudi za manjši wellness prostor z masažno kadjo in s savno, ki bi bila ob prvotni ločitvi dejansko nemogoča. Stranišče je bilo umeščeno tik ob vhodu, da bi bil prehod subtilnejši, pa so ga zakrili s predalnikom, ki so ga odeli v keramiko v imitaciji marmorja.

»Lastnika sta želela stanovanje posodobiti, a na precej organski način. S tem se je ponekod ohranil duh prejšnjega stanovanja, ki vseeno do neke mere slika želje in karakter para. Kot arhitekt sem spoznal, da minimalistično oblikovanje interjerja v tem primeru ne bi bilo na mestu, saj bi lastnika v njem delovala kot tujca. Zato smo interjer prilagodili tudi starosti para, a ga po drugi strani občutno osvežili. V projekt smo vnesli več lesa, kot je dandanes običajno, prav tako pa smo poskrbeli za prisotnost drugih naravnih materialov, kot je kamen. Kljub temu opremo še vedno odlikujejo izčiščene in ravne linije, perforirane površine v kuhinji pa dodajo nekaj dobrodošle dinamike,« o zasnovi pohištva pove Matic Treven in opozori na zanimivo zasnovo kuhinjskega prostora, ki nas spomni na sodobno različico brezčasnega sloga s polovice preteklega stoletja.

Imitacija marmorja in beljen hrast

Pri rabi in umeščanju materialov ter barv je arhitekt stremel k sodobnemu in bolj zrelemu konceptu, kljub temu pa je bil namen ohraniti in še izboljšati svetlost celotnega ambienta. Pri implementaciji materiala v prostor so želeli ohraniti pristnost materiala kot takega. S keramiko so v prostor vnesli videz kamna, pri oblikovanju lesenih površin pa so se zanesli na furnir rahlo beljenega hrasta. Prej je bila oprema za nekaj odtenkov temnejša in bolj rdečkasta. Željo po marmornati teksturi je izrazil par sam, kar se je izkazalo za dobrodošlo.

»Kopalnica kljub številnim marmornatim površinam s savno in z lesenimi elementi deluje prijetno, toplo. Želja lastnika je bila, da se materiali v kopalnici ločijo od talnih oblog v dnevnem prostoru in na hodniku, zato smo izbrali teksture, ki so precej podobne, a vidno drugačne. Veseli me, da stanovanje dandanes resnično odseva karakter lastnikov, kar je tudi poglaviten namen oblikovanja interjerja,« še sklene nadarjeni notranji oblikovalec studia M atelje.

Arhitektura: M atelje

Fotografije: Ana Skobe

Prejšnji članekMilka: zgodba uspešne prenove ob jezeru Jasna
Naslednji članekPena za britje: očisti vse vrste madežev
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje