Dekoracija doma je izraz naše osebnosti in življenjskega sloga, a včasih, ko se stiliranja doma lotimo sami, rezultati morda niso takšni, kot smo jih pričakovali (sploh pa ne takšni, kot jih lahko občudujemo na družbenih omrežjih in v revijah!). Po našem mnenju je za to krivih pet najpogostejših napak.

Brez jasnega sloga: preden se lotite dekoracije doma, si vzemite čas za raziskovanje različnih slogov in poiščite tistega, ki vam je najbolj pisan na kožo. To najlažje storite s pomočjo moodboarda ali mape na Pinterestu. Po nakupih se nato odpravite z inspiracijo v roki in vsak kos dekoracije ‒ od svetil do posteljnine ‒ primerjajte z izbranim slogom. Bi se ta kos lepo podal v interjer vaših sanj? Bodite dosledni, a dovolite, da se vam sčasoma razvije osebni slog. Tako boste počasi in vztrajno gradili na usklajeni podobi vašega doma.

Foto: Toa Heftiba/Unsplash

Preveč dekoracije: vaš dom je namenjen predvsem življenju, zato ga ne preobremenite z dekoracijo. Dekor je lep, če je uporaben in če prostor krepi, ne pa nadvlada. Rešitev: poenostavite svojo dekoracijo tako, da odstranite nepotrebne elemente in pustite prostoru zadihati. Če se vam po odstranitvi dekoracije zdi, da je prostor postal prazen, ga podkrepite z lepo stensko barvo ali nežno tapeto; visokim svetilom ali sobno rastlino. Dekoracija naj bo le pika na i.

Foto: Spacejoyj/Unsplash

Hitra moda: naložba v brezčasne, kakovostne kose pohištva je ključna za ustvarjanje elegantnega in funkcionalnega prostora. Če ste se pri opremi osredotočali le na mimobežne trende, lahko vaš dom hitro izgubi čar. Rešitev: vintage kosi pohištva (kredence, komode, mize in stoli), klasično oblikovano pohištvo in dekoracija (od perzijskih preprog do prešitega oblazinjenega pohištva) ter kakšen kos priznanega oblikovalca bodo v prostor vnesli tisto brezčasno eleganco, ki jo iščete.

Foto: Spacejoyj/Unsplash

Preveč virov navdiha: v digitalni dobi je navdihov za dekoracijo vašega doma preprosto preveč. A slepo posnemanje dekoracije s fotografij, ki jih vidimo na platformah, kot sta Pinterest in Instagram, vedno vodi v razočaranje. Ne pozabite, da so slike na družbenih omrežjih običajno skrbno izbrane in stilirane tako, da prikazujejo le najboljše, kar ustvarja nerealna pričakovanja o tem, kakšen naj bi bil naš dom. Rešitev: namesto da sledite trendom, si vzemite čas in odkrijte, kateri elementi posamezne fotografije so tisti, ki so vam všeč. Morda so to zaobljene oblike, materialna paleta, svetloba ali funkcionalna rešitev. Nato ta element prilagodite vašemu prostoru in slogu. 

Foto: Spacejoyj/Unsplash

Varna izbira: včasih nas lahko strah pred napakami paralizira in oteži sprejemanje odločitev, saj je dekoracija doma vendarle tudi velik finančni vložek. Naši domovi zato izgledajo prazno in dolgočasno. Rešitev: nujno je, da že na začetku izberemo slog in se osredotočimo nanj ‒ nato bo iskanje pravih kosov precej bolj preprosto. Zanašajte se na instinkt, ampak vseeno vedno podprite svojo odločitev z dobrim argumentom. Najpomembneje pa je, da si zapomnite, da je dekoracija ustvarjalen in oseben proces in zatorej ni pravih ali napačnih odločitev, zato se predvsem zabavajte in poskrbite, da bo prostor res vaš!