Vsak dom potrebuje nekaj osebne dekoracije, ki pripoveduje pripoveduje zgodbo njegovih prebivalcev, govori o njihovi zgodovini, pa aspiracijah, ki govori o vsem, kar jih veseli in osrečuje. Danes smo izbrali nekaj navdihov za osebno okrašen dom.

Sama sem zagovornica osebne dekoracije. Stenske nalepke, v veleblagovnicah kupljene grafike in uokvirjeni napisi o sreči me ne ganejo. Vse šopke iz cvetličarn takoj zamenjam za šop travniških rastlin, ki smo jih nabrali na sprehodu. Glineni lončki, v katere sadim doma vzgojene sadike, morajo nositi osebno sled – pa čeprav samo v obliki v vrtcu izdelane papirnate živali, ki je svoj dom našla na ogromnem listu posvojene orhideje. 

Dekoracija – čeprav jo je toliko preprosteje kupiti v trgovini – k našemu domu zares prispeva šele takrat, ko nosi osebno sporočilo. Zato vas danes pozivam, da na steno obesite dvoje hobije, svoja potovanja, uokvirite še tako neposrečeno otroško risbico in stensko nalepko zamenjate z družinskimi fotografijami. Nekaj navdihov smo izbrskali na Pinterestu.

Hobiji!

Še tako nekonvencionalni hobiji lahko s pravilno postavitvijo postanejo idealen okras doma. Vir: westelm.com

Igrate kitaro? Ustvarjate svoj herbarij? Ste strasten zbiratelj vinilk? Če več predmetov iz iste družine zberemo na kup in jih razporedimo v premišljeno kompozicijo, nas lahko vsakodnevno razveseljujejo ne le zaradi reda, s katerim v prostor vnašajo prepotreben mir, pač pa predvsem, ker nas vsakič znova navdihujejo in spomnijo na zadovoljstvo, ki nam ga prinaša hobi. Ideje: obesite kitare, notne zapise, razstavite kaktuse ali gobeline, uokvirite herbarij in na steno obesite svoje amaterske fotografije.

Podedovani spomini

Makrameji so nazaj v modi! Vir: thedesignchaser.com

Nič v nas ne vzbuja večjega občutka prizemljenosti kot naša primarna družina: v stiku z njo vemo, kdo smo, od kod prihajamo in kakšna je naša vloga znotraj nje. Lotite se spomladanskega čiščenja babičinega podstrešja in gotovo boste našli kaj, kar vas navdihuje in spominja na mirne, otroške dni: zbirka pletenih košar, retro porcelan, makrameji! Vse to se vrača v modo in razstavljeno v vašem novem domu vas bo vedno znova opominjalo kdo ste in kam greste.

Narava

Venec v sodobni podobi je čudovita dopolnitev prav vsakega minimalističnega interierja. Vir: decor8blog.com

Naravo, ta neskončen vir navdiha in miru, lahko v prostor vnesemo na raznolike načine: od zelo neposrednega pa do umetelnega. Šopki in veje so vedno lepa dekoracija (veje lahko npr. spomladi okrasimo z velikonočnimi motivi), lahko pa jih sestavimo v kompleksne kompozicije in iz njih ustvarimo prava umetniška dela.

Vsega po malem

v sproščeno kompozicijo zbrani naključni predmeti so lahko pravi vir inspiracije. Vir: vtwonen.nl

Seveda je tudi princip ‘vsega po malem’ dovoljen: zbirajte objekte, ki vas navdušujejo (razglednico z morja, citat iz knjige, prav poseben kos lesa) in jih združujte v vse večjo kompozicijo: ob tem ste lahko zelo natančni in vsak izdelek predstavite v isti formi (kot npr. v okvirju) ali pa objekte sproščeno obešajte na steno s pomočjo washi trakov.

Več idej si lahko ogledate v spodnji galeriji in na našem Pinterest profilu.