Bralka sprašuje: Kakšna so osnovna pravila dekoriranja?

Vsak teden odgovarjamo na pogosta vprašanja pri opremi doma in ponudimo preproste in cenovno ugodne rešitve, s katerimi bo vaš dom v trenutku izgledal bolje.

0

“Skrbno sem izbrala dekoracijo za dom, a je nikakor ne znam razporediti po stanovanju. Kako naj se lotim dekoracije?” sprašuje bralka.

Dom na zgornji fotografiji je opremljen in dekoriran skladno s karakterjem njegovega lastnika: zemeljske barve, ki so rdeča nit prav vsakega kosa dekoracije, govorijo o umirjeni, a z naravo povezani osebi. Njegovi hobiji so notranje oblikovanje (obešene revije v desnem zgornjem kotu) in potovanja (zemljevid). Hkrati lastnik prisega na preprostost. Njegov dom ne potrebuje dosti nege, kar izkazuje z izbiro preprostega, a kvalitetnega pohištva, in trdoživih rastlin.

Dekoracijo po policah postavljamo zato, da bi z njo povedali določeno zgodbo. Navdušenec nad potovanji bo na ogled postavil vintage globus in uokviril zemljevide s svojih potovanj; knjigožer bo razstavil svojo obsežno zbirko knjig; amaterski fotograf pa najbolj intimne trenutke, ujete na film. Razstavljanje prav vseh spominkov, podedovanih kosov in generične dekoracije nima smisla; raje ustvarite fokus z grupiranjem in izpostavljanjem najlepših kosov oziroma z izbrano tematiko.

Ustvarjanje kompozicij

Začnite z zanimivimi predmeti, takšnimi z umetniško, sentimentalno ali zgodovinsko vrednostjo in jim dajte zadosten prostor, da resnično zasijejo: namenite jim celo polico ali nišo. Za še večji poudarek ustvarite kontrastno ozadje; lahko jih tudi osvetlite. Ostali dekor razporedite po tematiki ali stilu (morski, dekliški, vintage, keramični ipd.) in jih skupaj z zelenjem, knjigami in fotografijami sestavite v lepo kompozicijo (pozorni bodite na horizontalne in vertikalne poudarke, razmik med objekti in barvno usklajenost). Dekorirajte mesta, ki jih želite poudariti: nikar ne poudarjajte zaprašenih omaric v kotu, temveč dekoracijo postavite centralno na kavno mizico, na vrh knjižne omare (da poudarite višino stropov) ali pa kar na tla, ob poudarjeno steno.

Zgornja dekoracija je nabor najrazličnejših predmetov z raznolikimi funkcijami, oblikami in materialnostmi, ki pa vseeno tvorijo izjemno lepo kompozicijo. Predmeti so zbrani po barvnem, materialnem in oblikovnem ključu: gre za tople barve, okrogle oblike in različne kovinske odtenke. Skupaj predmeti poudarjajo teksturirano tapeto, kontrast celotni kompoziciji pa predstavlja modra preproga.
Dekoracija dnevne sobe

V dnevni sobi skorajda morate imeti vsaj eno umetniško delo: lahko je grafika, fotografija ali platno. Obesite jo na steno z najmanj arhitekturnimi elementi (vrati, okni ipd.) v višini oči. Nato gradite dekoracijo okoli izbrane umetnine, poudarite jo s kontrasti ali pa nadaljujte njeno zgodbo v isti barvni skali.

Na fotografiji je kot osrednje umetniško delo izbrana uokvirjena fotografija Kate Moss. Dopolnjujeta jo še dve črno-beli grafiki ter osrednja črno-bela kompozicija – preproga, kavna mizica, in nabor dekoracije na njej. Med drugim boste na mizici opazili tudi monografijo o slavni manekenki – in krog je sklenjen.

Kot veliko skulpturo lahko smatrate tudi izbrano svetilo – sodobni lestenci lahko v celoti spremenijo prostor iz dolgočasnega v trendi, iz suhoparnega v večplastnega. Svetilo naj bo hkrati elegantno in humorno; njegova oblika pa naj poudarja kvalitete prostora.

V dnevni sobi ne skoparimo s tekstilom: okrasnimi blazinami, preprogami, zavesami in pregrinjali – izbiramo raznolike tekstile, barve in teksture, ki se med seboj dopolnjujejo.

Veliko svetilo odlično poudari višino prostora in centralno pozicijo kavne mizice. Raznoliki tekstili – preproga , blazine in prevleke – dopolnjujejo nabor vintage pohištva.

Pri zlaganju knjig v knjižno omaro se izognite enotni postavitvi in knjige raje postavite izmenjujoče horizontalno in vertikalno, izpostavite kakšno res posebno in jih kombinirajte z obilico svežega zelenja, družinskih fotografij in zanimivih kosov dekoracije.

Na knjižni polici namesto knjig prevladujejo dodatki za dom z izbrano tematiko in materialnostjo. Nežni roza in zlata sta dopolnjeni s temno zeleno barvo dveh kaktusov.

V kompozicijo ne pozabite vkomponirati delčkov narave, pa naj bo to sezonska dekoracija (buče, jesensko listje, vejevje, mačice ipd.) ali pa priljubljene velike lončnice – monstere, figovci, citrusi ali pa kaktusi.

Izogibajte se nakupu neosebne dekoracije in raje investirajte v bogato dekoracijo z zgodbo in osebnim pečatom.

Še več vaših vprašanj z veselejm sprejemam na [email protected]!

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članek35 kvadratov za pet oseb
Naslednji članekJin in jang: dve stanovanji, dva karakterja
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: