Vsak teden odgovarjamo na pogosta vprašanja pri opremi doma in ponudimo preproste in cenovno ugodne rešitve, s katerimi bo vaš dom v trenutku izgledal bolje.

“Skrbno sem izbrala dekoracijo za dom, a je nikakor ne znam razporediti po stanovanju. Kako naj se lotim dekoracije?” sprašuje bralka.

Dom na zgornji fotografiji je opremljen in dekoriran skladno s karakterjem njegovega lastnika: zemeljske barve, ki so rdeča nit prav vsakega kosa dekoracije, govorijo o umirjeni, a z naravo povezani osebi. Njegovi hobiji so notranje oblikovanje (obešene revije v desnem zgornjem kotu) in potovanja (zemljevid). Hkrati lastnik prisega na preprostost. Njegov dom ne potrebuje dosti nege, kar izkazuje z izbiro preprostega, a kvalitetnega pohištva, in trdoživih rastlin.

Dekoracijo po policah postavljamo zato, da bi z njo povedali določeno zgodbo. Navdušenec nad potovanji bo na ogled postavil vintage globus in uokviril zemljevide s svojih potovanj; knjigožer bo razstavil svojo obsežno zbirko knjig; amaterski fotograf pa najbolj intimne trenutke, ujete na film. Razstavljanje prav vseh spominkov, podedovanih kosov in generične dekoracije nima smisla; raje ustvarite fokus z grupiranjem in izpostavljanjem najlepših kosov oziroma z izbrano tematiko.

Ustvarjanje kompozicij

Začnite z zanimivimi predmeti, takšnimi z umetniško, sentimentalno ali zgodovinsko vrednostjo in jim dajte zadosten prostor, da resnično zasijejo: namenite jim celo polico ali nišo. Za še večji poudarek ustvarite kontrastno ozadje; lahko jih tudi osvetlite. Ostali dekor razporedite po tematiki ali stilu (morski, dekliški, vintage, keramični ipd.) in jih skupaj z zelenjem, knjigami in fotografijami sestavite v lepo kompozicijo (pozorni bodite na horizontalne in vertikalne poudarke, razmik med objekti in barvno usklajenost). Dekorirajte mesta, ki jih želite poudariti: nikar ne poudarjajte zaprašenih omaric v kotu, temveč dekoracijo postavite centralno na kavno mizico, na vrh knjižne omare (da poudarite višino stropov) ali pa kar na tla, ob poudarjeno steno.

Zgornja dekoracija je nabor najrazličnejših predmetov z raznolikimi funkcijami, oblikami in materialnostmi, ki pa vseeno tvorijo izjemno lepo kompozicijo. Predmeti so zbrani po barvnem, materialnem in oblikovnem ključu: gre za tople barve, okrogle oblike in različne kovinske odtenke. Skupaj predmeti poudarjajo teksturirano tapeto, kontrast celotni kompoziciji pa predstavlja modra preproga.
Dekoracija dnevne sobe

V dnevni sobi skorajda morate imeti vsaj eno umetniško delo: lahko je grafika, fotografija ali platno. Obesite jo na steno z najmanj arhitekturnimi elementi (vrati, okni ipd.) v višini oči. Nato gradite dekoracijo okoli izbrane umetnine, poudarite jo s kontrasti ali pa nadaljujte njeno zgodbo v isti barvni skali.

Na fotografiji je kot osrednje umetniško delo izbrana uokvirjena fotografija Kate Moss. Dopolnjujeta jo še dve črno-beli grafiki ter osrednja črno-bela kompozicija – preproga, kavna mizica, in nabor dekoracije na njej. Med drugim boste na mizici opazili tudi monografijo o slavni manekenki – in krog je sklenjen.

Kot veliko skulpturo lahko smatrate tudi izbrano svetilo – sodobni lestenci lahko v celoti spremenijo prostor iz dolgočasnega v trendi, iz suhoparnega v večplastnega. Svetilo naj bo hkrati elegantno in humorno; njegova oblika pa naj poudarja kvalitete prostora.

V dnevni sobi ne skoparimo s tekstilom: okrasnimi blazinami, preprogami, zavesami in pregrinjali – izbiramo raznolike tekstile, barve in teksture, ki se med seboj dopolnjujejo.

Veliko svetilo odlično poudari višino prostora in centralno pozicijo kavne mizice. Raznoliki tekstili – preproga , blazine in prevleke – dopolnjujejo nabor vintage pohištva.

Pri zlaganju knjig v knjižno omaro se izognite enotni postavitvi in knjige raje postavite izmenjujoče horizontalno in vertikalno, izpostavite kakšno res posebno in jih kombinirajte z obilico svežega zelenja, družinskih fotografij in zanimivih kosov dekoracije.

Na knjižni polici namesto knjig prevladujejo dodatki za dom z izbrano tematiko in materialnostjo. Nežni roza in zlata sta dopolnjeni s temno zeleno barvo dveh kaktusov.

V kompozicijo ne pozabite vkomponirati delčkov narave, pa naj bo to sezonska dekoracija (buče, jesensko listje, vejevje, mačice ipd.) ali pa priljubljene velike lončnice – monstere, figovci, citrusi ali pa kaktusi.

Izogibajte se nakupu neosebne dekoracije in raje investirajte v bogato dekoracijo z zgodbo in osebnim pečatom.

Še več vaših vprašanj z veselejm sprejemam na alja.kosir@tvambienti.si!

Fotografije: Pinterest