Tudi vas pomladi zasrbijo prsti, da bi osvežili svoj dom? Priskočili vam bomo na pomoč in z veseljem delili nekaj uporabnih nasvetov in trikov, kje začeti in kako izbrati tisto pravo stensko dekoracijo, ki se bo lepo podala vašemu prostoru, pohištvu, družinskim potrebam in osebnemu slogu. Zagotavljamo vam, da boste ob končnem rezultatu navdušeni!

Glajenje razpok

Kje torej začeti, se sprašujete. Zagotovo je treba pred novim pleskanjem ali nanašanjem katerekoli dekoracije steno najprej ustrezno pripraviti. To pomeni predvsem zgladiti razpoke, ki nastanejo zaradi najrazličnejših vzrokov.

»Tiste drobne razpoke po navadi nastanejo zaradi razlike v materialih, na katere je premaz nanesen. Ker materiali različno dihajo oziroma različno toplotno reagirajo, pride do neelastičnosti premaza in poči. Če je narobe obdelan stik med mavčno-kartonskimi ploščami, ravno tako lahko nastane razpoka. Večje razpoke, od 2 milimetrov naprej, pa so lahko že resnejše. Lahko gre za posledico težkih stvari, kot je potres ali pa kakšne večje mehanske obremenitve, recimo pri prestavljanju napeljav, lahko pa nastanejo tudi zaradi kakšnih težjih mehanskih del na stenskih površinah. V tem primeru so razpoke zelo velike, lahko tudi 2 centimetra ali več in tukaj je pa potreben drugačen poseg,« opozarja Cirila Colnar Mikeln, vodja razvoja dekorativnih premazov iz podjetja Helios TBLUS.

Lahka izravnalna masa je bolj prijazna

Če ste le malo ročno spretni lahko manjše razpoke zgladite sami, in sicer uporabite različne izravnalne mase na podlagi vodnih veziv, od katerih strokovnjakinja najbolj priporoča novejše in lažje izravnalne mase, kot je SPEKTRA Level Medium Light. »Običajne standardne izravnalne mase so težke. Eno 15-litrsko vedro tehta 25 kilogramov. Če naredimo lažjo izravnalno maso in uporabimo posebna lahka polnila, pa namesto 25 kilogramov v 15-litrskem vedru dobimo 17 kilogramov.«

Ker je masa lažja, je bolj prijazna do uporabnika, saj med nanašanjem manj trpijo roke in hrbtenica, masa pa ima tudi manjši vpliv na okolje. »Lažje izravnalne mase imajo manjši ogljični odtis, zato ker se uporabi manj goriva za transport. Uporabljamo slovenske surovine, zato je transportna pot do naše proizvodnje krajša, hkrati pa je tudi proces proizvodnje energetsko cenejši, ker za manj teže potrebuješ manj energije. Za izdelek SPEKTRA Level Medium Light smo dobili tudi nagrado na razpisu Eko sklada Slovenije in časnika Finance za okolju prijazen izdelek,« pove Cirila Colnar Mikeln in omeni še eno prednost lahke izravnalne mase – to je poraba. Lahke izravnalne mase se za glajenje 1 kvadratnega metra stene z nanosom 2 milimetra porabi kar 1 kilogram manj v primerjavi s standardno maso. Ali drugače – s 30 odstotki manj izravnalne mase boste zgladili 30 odstotkov več površine.

Kreativne dekoracije

Če pa vam po glajenju izravnalna masa vseeno ostane, lahko v nadaljevanju kar z njo okrasite steno, ki čaka na osvežitev. Arhitektka Tjaša Justin je v sklopu kampanje Barvaj z glavo, ki spodbuja trajnostno in odgovorno ravnanje z barvo in izravnalno maso – predvsem z njunimi ostanki – prikazala izdelavo stenskih dekorativnih tehnik, ki se jih lahko lotite sami.

Različni vzorci

Površino stene najprej impregnirajte in počakajte, da se impregnacija posuši. Nato pa izravnalno maso z lopatko nanašajte po površini v debelini največ 2 mm. Če kje masa ni lepo razporejena, nič hudega, preprosto jo zgladite.

Ko je masa razporejena po steni, sledi ustvarjanje vzorca. Uporabite lahko isto lopatko, s katero ste nanašali maso, in delate razne potege. Tukaj ni pravilne in ni napačne poteze, v vsakem primeru bo stena unikatna.

Vzamete lahko tudi čopič in z njim po masi rišete križe, valove, srčke. Širši čopič bo dal drugačen vzorec kot ožji. Če nimate čopiča, lahko uporabite modelčke za okraševanje tort ali za piškote. Z njimi spet lahko v maso odtisnete valove ali vlečete druge poteze.

»Cajtng tehnika«

Izravnalna masa je odlična tudi za dekorativno tehniko, ki ji Tjaša Justin po domače pravi kar »cajtng tehnika«. Osnova je spet bolj ali manj zglajena stena, na katero nato s kosom zmečkanega papirja od reklam delate odtise oziroma tapkate. Da vzorec malo ublažite, lahko z lopatko na koncu vse skupaj rahlo zgladite.

Zaključni sloj

Popravke delajte sproti, da se vam izravnalna masa ne bo prehitro posušila. Če imate možnost, povabite k izdelavi tudi dodaten par rok. Ko ste z ustvarjanjem zadovoljni, pustite da se izravnalna masa popolnoma posuši, kar bo trajalo od 10 do 12 ur, odvisno od debeline nanosa. Zatem pa sledi še obvezni zaključni sloj.

»Steno je treba nato še zaključit, ker če kit pustimo surov, se bo ta krušil. Steno zaključimo z barvo. Lahko izberete belo ali pa katerokoli drugo barvo,« svetuje Tjaša Justin in sklene: »Če pustite belo, jo je preprosto potem tudi popraviti. Ta tehnika ima dušo, ima 3D-učinek in ni navadna bela stena. Primerna je tudi za tiste, ki si ne upajo barvati sten, vseeno pa bi jim radi dodali malo duše.«

Namesto da ostanke izravnalne mase postavite na polico v garaži ali shrambi in na njih pozabite, se raje čim prej lotite kakšnega kreativnega projekta. Domišljiji dajte prosto pot, bodite drzni, za več ustvarjalnih nasvetov pa pobrskajte še v Knjižnico idej, ki jo najdete na Heliosovi spletni strani.  

Sponzorirana vsebina