Pa brez skrbi. Sodobni gugalni stoli nimajo s tistimi izpred desetletij nič skupnega – razen tega, da vas pozibavajo ter so nepogrešljiv kos pohištva za počitek in sprostitev.

Otok ugodja

Udobno sedenje in prijetno pozibavanje se združita v gugalnem stolu. To je tisti kos pohištva, ki ga povezujemo z uživanjem in ki predstavlja otok ugodja kamorkoli ga postavimo – v kot ali center sobe.

Narejen je pravzaprav zelo preprosto. Običajno gre za stol, ki ima nekoliko višje in udobnejše naslonjalo, spodaj pa noge, ki so od običajnega stola ne razlikujejo dosti. Končajo se na dveh ukrivljenih vilicah, ki so zadolžene za pozibavanje – tega ustvarjamo sami z nagibanjem telesa naprej in nazaj, nekateri gugalniki pa so lahko celo motorizirani. V vseh primerih pa velja: gugalni stol lahko razvaja lastnika med delom, branjem, poslušanjem glasbe … In naj bo še tako moderno zasnovan, že zaradi svoje funkcije v prostoru pričara tudi občutek domačnosti in topline.

Za vse okuse

Se sprašujete, kakšen gugalni stol kupiti? Tako kot pri ostalem pohištvu velja, da naj odloči vaš okus. Če imate raje naravne materiale, bo zagotovo leseni gugalnik ali takšen iz bambusa/ratana kar pravšnji. Kdor stavi na ikonične oblike skandinavskega sloga in vrhunske oblikovalce, si lahko omisli gugalnik Rar, ki sta ga leta 1950 oblikovala brata Charles in Ray Eames in še danes velja za sinonim udobnega sedenja. Za navdušence nad zelo modernimi linijami pa priporočamo na primer stol »Lobbyist« podjetja Pliet iz Hamburga.

Tudi zunaj

Sedežne garniture, ležalniki, dnevne postelje so že leta doma tudi zunaj. To omogočajo sodobni materiali za zunanje pohištvo, denimo obogaten les in visoko odporna sintetična vlakna. Kar nekako logično je, da se je v zunanjščino preselil tudi gugalnik. Za vrtove in terase so zlasti primerni gugalniki iz robustne tikovine ali mahagonija, če vam tropske vrste lesa ne odgovarjajo, pa so odlični nadomestki tudi hrast, macesen in smreka. Treba je le paziti, da bo les gugalnika impregniran, naoljen ali vodoodporno lakiran, saj bo le tako dolgo časa ostal lep. Lesen zunanji gugalnik je pred zimo priporočljivo tudi pospraviti ali kako drugače zaščititi pred vetrom in slabimi zimskimi razmerami.

Nega

Najpogostejši materiali za izdelavo gugalnikov so les, ratan, umetne mase in kovina. Kaj to pomeni za nego takšnega pohištva? Pri gugalniku iz lesa je dovolj, da ga občasno obrišete z vlažno krpo, ga po potrebi naoljite ali povoskate. Zamazane dele lahko očistite s pomočjo posebne radirke za les. Če imate gugalnik, pleten iz ratana ali vrbovega šibja in ga želite zaščititi pred izsušitvijo in popokanjem, ga tanko natrite z limoninim oljem, da površina ostane voljna in prožna.

Da zaščitite tla pred morebitnimi praskami, ki jih utegne pustiti spodnji del ukrivljenih nog, pa celotno površino krivine oblepite z lanenim samolepilnim trakom. Tako bo parket ostal nepoškodovan, guganje pa bo še bolj brezskrbno.

Fotografije: Pinterest