Spanec je pogoj za človekovo mentalno in fizično zdravje. Seveda, mora biti spanec kakovosten, kar pomeni, da je regeneracijski in relaksacijski za celotno telo. Le tako se boste zbujali spočiti in pripravljeni na soočenja z novimi izzivi.

Kakovosten spanec dandanes ni samoumeven, je pa zagotovo dosegljiv. Nanj vpliva vrsta različnih dejavnikov, vse od načina prehranjevanja, količine telesne aktivnosti, uživanje kofeina in alkohola, stres, uporaba pametnih naprav in na koncu koncev tudi naše spalno okolje, v katerega se vračamo vsak večer. Za najbolj optimalno spalno okolje smo pripravili nekaj ključnih nasvetov, s pomočjo katerih boste tudi vi dosegli regeneracijski in relaksacijski spanec. Dotaknili se bomo tako izbire vzmetnice in vzglavnika kot tudi izbire pohištva in barv za spalnico.

Kako postelja vpliva na spanec?

Vsi se zavedamo, kako velik vpliv ima izbira postelje na naš spanec. Vanjo namreč ležemo vsak večer in v njej preživimo 7-9 ur vsako noč. Če se želite zbujati naspani in polni energije, je izbira pravilne postelje izjemnega pomena.

Ko govorimo o postelji, imamo v mislih tako vzmetnico, vzglavnik, letveno dno kot tudi posteljnino. Vse to so namreč sestavni elementi postelje in prav vsi vplivajo na kakovost vašega spanca.

Ustrezna izbira vzmetnice

Pri skrbi za zdrav, globok in kakovosten spanec, ne smete zanemariti izbire ustreznega tipa vzmetnice. Ustrezna izbira vzmetnice zagotavlja, da se ponoči ne zbujamo in da se na njej počutimo udobno, naše telo pa dobiva podporo in oporo, ki jo potrebuje. Na slednje vpliva tako glavni sestavni del, iz katerega je ležišče narejeno (žepkasto vzmetenje, bonell vzmetenje, spominska pena …) kot tudi preostali materiali, ki sestavljajo polnilo ležišča in njeno površino.

Izbira materialov in njihove kombinacije določajo tudi samo trdoto vzmetnice, ki je osebna preferenca vsakega posameznika. Pri tem je edini nasvet, ki vam ga lahko damo, da preizkusite čim več različnih vzmetnic pred nakupom. Le tako boste lahko ugotovili, katera trdota ustreza vam in vašim potrebam.

Izbira vzmetnice pomembno vpliva na kakovost našega spanca.

Dobro preučite lastnosti različnih ležišč in nato izberite ustrezno zase. Pri tem upoštevajte:·        

  • svojo višino in težo,
  • če vam je rado vroče ali vas pogosto zebe,
  • dejstvo, ali spite sami ali s partnerjem, željo po naravnih materialih in druge pomembne lastnosti.

→ V poslovalnicah Harvey Norman preverite bogato ponudbo vzmetnic iz različnih materialov, različne višine in trdote ter najdite ustrezno za vas.

Kaj pa letveno dno?

Ste vedeli, da letveno dno odločilno vpliva na pravilno lego spanja?

Če ste si zamislili mehko ležišče iz lateksa ali spominske pene, je trše letveno dno najboljša izbira. S svojo trdoto namreč daje odlično oporo ležišču in ga postavi tudi v povsem raven položaj.

Pomembno je tudi, da je letveno dno, ki je širše od 100 cm, dodatno ojačano. V nasprotnem primeru bi se pri veliki teži dno lahko preveč upogibalo, vi pa bi izgubili potrebno oporo za sprostitveni spanec.

→ V Harvey Norman ponudbi lahko ob nakupu izbranih modelov vzmetnic prejmete letveno dno in posteljni okvir za le 1 €. Ne zamudite te priložnosti in preverite celotno ponudbo.

Pravilni vzglavnik

Zelo pomembna je tudi pravilna izbira vzglavnika. Za dober vzglavnik je značilno, da sprošča vratne mišice in ponuja mehko oporo glavi ter vratu, ki ju med spanjem ali počitkom samodejno spravi v pravi položaj. Najboljši vzglavniki bodo poskrbeli tudi za to, da boste med počivanjem imeli pravilen pretok krvi in kisika do možganov.

Med bolj priljubljenimi vrstami vzglavnikov so tisti, ki so narejeni iz spominske pene ali lateksa. Zanje je namreč značilno, da zaradi svoje luknjaste strukture nudijo odlično zračenje. Posledično je omogočen pretok vlage in zraka, kar pomeni, da se ne boste prekomerno potili, hkrati pa to preprečuje zadrževanje neprijetnih vonjav in razmnoževanje mikrobov v vašem vzglavniku. To je še posebej koristno za vaša dihala. Nos in usta se med spanjem nahajata na vzglavniku in sta zelo izpostavljena morebitnim pršicam in bakterijam, ki se rade naselijo v hišnem tekstilu, tudi v vzglavnikih.

Vzglavnik poskrbi za podporo vratu ter glave in zbujanje brez bolečin.

Moč posteljnine

Kdo bi si mislil, vendar tudi posteljnina vpliva na naše počutje med spanjem. Pri tem vam svetujemo predvsem, da posegate po naravnih in zračnih materialih, ki dihajo in nam omogočajo pravilno spalno klimo v vseh letnih časih in vseh temperaturah.

Bombaž in bombažne mešanice materialov zelo dobro prevajajo zrak in toploto, kar pomeni, da nam bo pozimi toplo, poleti pa nam ne bo prevroče. Izbrati morate tako, v katero se boste z veseljem vsak večer zakopali in udobno počutili skozi celo noč.

→ Preverite novo kolekcijo posteljnine pomlad/poletje 2022 v spletni trgovini Harvey Norman.

Oprema spalnice

Kaj pa preostanek opreme? Na kaj biti pozoren pri izbiri pohištva za spalnico, da bo vaš spanec čimbolj miren in prijeten? Z izbiro primerne barve, razsvetljave in drugih dekoracijskih dodatkov lahko močno izboljšamo spanec in s tem tudi splošno počutje.

Kaj izbrati?

Eden izmed glavnih nasvetov se glasi: »Manj je več!« Pomembno je namreč, da prostor, v katerega se zatečete k počitku, ni poln nepotrebne krame. V spalnici naj bodo le nujni pohištveni kosi – poleg postelje še različne omare za spalnico (garderobna omara, predalnik in komoda) ter nočni omarici. Tudi pri izbiri dodatkov izbirajte previdno – zavese, preproga, ogledalo in nekaj dekoracijskih elementov bo dovolj.

Primerne barve

Za spalnico so primerne barve, ki nas pomirjajo in ne vzbujajo negativnih čustev. Barve, ki delujejo pomirjajoče in nas navdušujejo s pozitivno energijo so predvsem:

  • rožnati odtenki,
  • nevtralni, bež odtenki,
  • hladni zeleni in modri toni ter
  • rjavi in zemeljski toni.
Hladni zeleni toni delujejo pomirjajoče.

Neprimerne so močne in intenzivne barve, kot na primer rdeča, rumena in oranžna, ki delujejo preveč poživljajoče.

Ostali dejavniki, ki vplivajo na spalno okolje

Pozornost je potrebno nameniti tudi ustrezni temperaturi prostora. Spalnica naj bo hladnejša kot drugi prostori v stanovanju.

Poleg tega je pomembna tudi kvaliteta zraka, ki ne sme biti preveč suh ali preveč vlažen. Svetujemo vam, da vlažnost zraka uravnavate z vlažilcem zraka ali razvlažilcem zraka. Za še boljšo kakovost zraka pa posezite kar po čistilcih zraka.

Za dober spanec je potrebna tudi tema. Zunanjo svetlobo zastrite z okenskimi senčili in hkrati poskrbite, da v prostoru ne bo dodatnih naprav, ki bi oddajale umetno svetlobo (televizije, računalniki in podobno).

Vlažilec zraka bo poskrbel za kakovosten in vlažen zrak v spalnici.

Upoštevajte naše nasvete in poskrbite, da se boste zbujali spočiti in naspani ter vedno pripravljeni na nove zmage!

→ Ne spreglejte odlične priložnosti za nakup celotne nove postelje po vrhunski ceni.

Sponzorirana vsebina