Bolšji sejmi, za nekatere kupi nepotrebne ropotije, za druge prava zakladnica starinskega pohištva. Številni iskalci zanimivih in posebnih kosov so pripravljeni za želeni predmet obiskati tudi tuje bolšje sejme, a to ni vedno potrebno, saj je že obisk Nedeljskega bolšjega sejma – sejma starin v Ljubljani – pravo doživetje. Kot zagotavljajo organizatorji, se na ljubljanskem bolšjem sejmu prav za vsakogar najde nekaj.

Opremljate stanovanje ali pa ste samo strasten iskalec zanimivih kosov, s katerimi bi obogatili svoj dom? Potem ste brez dvoma že pokukali na Nedeljski bolšji sejem v Ljubljani, kjer se najde tudi veliko pohištvenih kosov iz najrazličnejših obdobij.

»Na Nedeljskem bolšjem trgu – sejmu starin v Ljubljani se najde ogromno zanimivih predmetov iz različnih časovnih obdobij, med drugim tudi kar nekaj kosov pohištva, vendar pa se prava zakladnica pohištvenih kosov po navadi skriva pri prodajalcih doma, saj največkrat na sejem prinesejo kose, ki so atraktivni na pogled, so naročeni, ali bolje rečeno zaželeni s strani kupcev preteklih nedelj,« pojasnjuje Simona Černjavič Ambrožič iz podjetja za organiziranje prireditev, sejmov in razstav Euro Varia, ki stoji tudi za ljubljanskim bolšjim sejmom, in dodaja: »Tisti, ki iščejo prav posebne kose, iz specifičnega obdobja, materialov, se največkrat obrnejo s svojo željo neposredno na prodajalce, ti pa jim znajo potem svetovati naprej, morda tak kos imajo ali pa vedo, kje se ga lahko najde.«

Sejmi so primarno sicer namenjeni zbirateljem, starinarjem, ljubiteljem starin ali samo nostalgikom, vendar tam vsakdo najde zelo zanimivo in raznoliko ponudbo ter dobro založene prodajalce, ki se na svoje izdelke resnično spoznajo.

Ponujeni pohištveni kosi so povsem različno ohranjeni, tako lahko naletite na resnično dobro ohranjene kose preteklih obdobij, pa tudi izdelke, ki bi potrebovali nekaj nege ali pa bi jih bilo potrebno povsem obnoviti. Temu primerna je tudi cena. Vrednost posamičnih kosov je odvisna od tega, koliko jih ceni tako prodajalec, kot tudi, koliko je pripravljen plačati kupec. Sogovornica izpostavlja, da so največ vredni kosi, ki imajo za kupce čustveno vrednost. Ker se spreminjajo tudi trendi, je težko izpostaviti eno samo obdobje, ki je trenutno najbolj cenjeno.

Prav tako je težko izpostaviti, po katerih kosih je povpraševanje na ljubljanskem bolšjem sejmu največje, kljub temu je mogoče potegniti nekaj vzporednic s tujimi bolšjimi sejmi.

»Kot zunanji opazovalci opažamo, da je največje zanimanje prav za kose manjših vrednosti, kjer je potrebno vložiti še nekaj truda v nego stvari, da potem lahko zares zavzamejo svoj prostor, iskana so pogosto tudi ogledala, ure, porcelan ter posamezni kosi iz meščanskega ter kmečkega vsakdana,« poudarja Simona Černjavič Ambrožič.

Smo vas prepričali, da se sprehodite po bolšjem sejmu? Če je odgovor da, potem vam svetujemo, da obiščete Facebook stran Nedeljski bolšji trg – Sejem starin, Ljubljana, kjer boste našli natančne informacije povezane z ukrepi. Mi pa vas za konec opremimo še z nekaj nasveti, ki vam morda pridejo prav.

»Vsekakor je dobro, da veste, kaj želite. Sejem tedensko ponuja paleto različnih kosov, barv in obdobij, zato priporočamo, da sejem obiščete večkrat, govorite z različnimi prodajalci, se z njimi pogovarjate in jih poslušajte, saj so to v veliki meri ljudje, ki starine in stare predmete preprosto obožujejo. In ravno ta naklonjenost do predmetov privablja naše prodajalce, ki se vračajo večkrat, ne zgolj zaradi denarja,« poudarja sogovornica in se ob tem obregne tudi ob tematiko barantanja na bolšjem sejmu. Težko je namreč določiti, v kolikšni meri je le ta še vedno vljudna: »Barantanje v večini primerov niti ni najuspešnejše ali ravno zaželeno, je pa vsekakor prisotno tudi na sejmu starin. Velikokrat se prodajalci sami odločijo, da jim je nekdo simpatičen in sami ponudijo kakšen evro manjšo ceno. Ali pa ne.«