Angleški par, notranja oblikovalka Jade van Baaren in nepremičninski agent Justin Young, je pred nekaj leti kupil staro kamnito hišo v enem od kraških zaselkov, imenovanem Ivanji Grad. Hišo z zanimivo zgodovino, ki je resda nastala šele po drugi svetovni vojni, sta temeljito prenovila in nastal je drugi dom njune družine, saj sicer živijo v Ljubljani.

Ob hiši leži razmeroma prostorno zemljišče, ki je bilo ob nakupu precej zaraslo. Na njem je raslo nekaj sivke, v kotu je stal star senik, sicer pa ni bilo urejeno.

Jade van Baaren ima sicer dolgo in uspešno kariero opremljanja notranjosti hiš in stanovanj po vsem svetu, v Ivanjem Gradu pa se je lotila tudi ureditve vrta. Zemljišče so očistili in ga pred radovednimi pogledi s ceste omejili z živo mejo iz fotinije in leylandskih pacipres. Poiskali so primeren prostor in vgradili plavalni bazen, v katerem je poleti precej živahno, saj v njem uživa vsa družina.

Pot, ki povezuje spodnjo teraso z bazenom, obdajajo cvetoče trajnice.

Ob vstopnem delu vrta je Jade van Baaren uredila gredo, na kateri je glavno vlogo zaupala zeliščem in dišavnicam, kot so sivka, laški smilj, rožmarin, žajbelj, oslez in celo artičoka. Lahko bi rekli, da prevladujejo modro in vijoličasto cvetoče trajnice, ki jih dopolnjujejo tudi agapanti. Sama pravi, da ne dela pravih načrtov, kje in kako bo razporedila okrasne rastline, ampak se ji zamisli porajajo med delom: »Rada imam roke umazane od zemlje, saj takrat začutim, kaj je primerno za prostor.«

Odprti del zemljišča, kjer leži bazen, je povezan z eno od obeh teras, ki so ju uredili ob prenovi hiše. Spodnjo teraso so približali bazenu s potjo, ki se v loku vije med obema točkama. Pot skoraj zakrivajo bujno rastoče cvetoče trajnice, med katerimi izstopajo kadulje, homulice in nebine.

Spodnja terasa ponuja senco med opoldansko vročino.

Medtem ko opoldansko sonce obseva vrta in bazen, domači uživajo v senci spodnje terase, pod večer pa se preselijo na zgornjo teraso. Z nje se ponuja fantastičen razgled do morja. Terasa je opremljena z izbranim vrtnim pohištvom, pri katerem je Jade van Baaren upoštevala vpliv kraške burje, zato je izbrala težje kovinske kose opreme, živordeče blazine pa je pritrdila na stole s trakci.

Na zgornji terasi domači uživajo v toplih večerih.

Seveda si nismo mogli kaj, da Jade ne bi vprašali, kakšne načrte ima še s tem vrtom. Odvrnila je, da za zdaj ne načrtuje ničesar večjega, saj nega vrta zahteva precej dela vsak konec tedna, v Ljubljani pa jo čaka še en vrt.

Ni dvoma, da se je Jade van Baaren izkazala tudi kot sposobna oblikovalka vrtov, ki zna prepoznati priložnosti lokacije in izbrati ustrezne rastline.

Fotografije: arhiv Jade van Baaren, Mateja Košir