Poletna osvežitev doma

Poletje je čas, ki se ga vsi neizmerno veselimo. Z visokimi temperaturami, obilo sonca, ter daljšimi dnevi, ko se druženja pogosto zavlečejo še dolgo v noč, ima poletje prav poseben čar. Ko pomislimo na hladno morje in brezskrbne počitniške dni, je zadovoljstvo še toliko večje.

0

Morje in poletno vzdušje si lahko pričaramo tudi v svojem domu. In zato ne potrebujemo prav veliko!

Bela in modra

Najpreprostejši recept, da v svoj dom vnesemo čar poletja, je uporaba bele in vseh odtenkov modre barve. Ti nas spominjajo na Sredozemsko morje in hišice na Grških otokih. Barvi modrega neba in turkiznega morja dodamo še mornarske vzorce, belo- modre črte, školjke in druge dekorativne elemente.

Ko v dnevni sobi občutimo morje

Modri dodatki v dnevni sobi učinkujejo sveže in v poletni vročini prijetno hladno. Idealna izbira je pohištvo v beli ali naravni barvi lesa, ki jo dopolnimo s sedežno garnituro, preprogo, pregrinjalom, zavesami ali dekorativnimi blazinami v modri barvi. Ureditev lepo dopolnijo pletene košare iz naravnih materialov.

Modrina v kuhinji in jedilnici

V kuhinji, kjer se neprestano kuha in peče, je že tako vroče. Z modrimi odtenki jo v poletnem času lahko prav prijetno ohladimo. Če ne želimo prevelikih posegov, pričarajmo poletno vzdušje z modro preprogo, blazinami, prtom ali stenskimi keramičnimi ploščicami. Steno namesto s slikami popestrimo z belo modrimi dekorativnimi krožniki, ki s svojo kompozicijo ustvarijo zanimiv detajl.

Nebeško modra spalnica

Modra je idealna barva za spalnico, saj deluje pomirjujoče. Steno ob vzglavju okrasimo z verigami, na katere smo nanizali školjke ali namestimo mrežo, v katero smo »ulovili« morske zvezde. Obesimo slike z morskimi motivi in si omislimo modro posteljnino. Za večji učinek in še več modrine lahko v modro prebarvamo eno ali več sten.

Sobica za male pomorščake

Otroška soba v modri barvi je pogosta izbira staršev. Primerna je tako za malčke, kot pozneje za fante in najstnike. Medtem ko so v dojenčkovi sobi običajno pastelni odtenki modre, pa kasneje le-te kombiniramo z močnejšo modro in drugimi barvami, da ustvarimo barvitost. Dodamo rdeče detajle, kot so sidro, lučka, posteljno vzglavje in male pomorščake bo popeljalo na pravo morsko dogodivščino.

Turkizno morje v kopalnici

Modra barva pomirja in sprošča, zato je idealna izbira za kopalnico. Spominja na nebo in kristalno čisto vodo ter nas vodi v razmišljanje, svobodo in globino. Zato svetle, turkizne in temno modre odtenke pogosto izberemo za oblogo sten v kabini za prhanje ali pri umivalniku. Če želimo kopalnico le nekoliko osvežiti, jo opremimo z modrimi dodatki, kot so brisače, držalo za brisače, posodica za milo ali zobne krtačke.

Dnevna soba na prostem

Kotiček za sprostitev v vseh odtenkih modre si lahko ustvarimo tudi na prostem. Terasa ali balkon, ki kar kličeta po počitku, opremimo z modro preprogo, mehkim pregrinjalom, dekorativnimi blazinami, vazami, modrimi posodicami, krožniki in skodelicami. Že pogled na modrino nas bo umiril in v mislih popeljal na počitnice.

Vir fotografij: Pinterest

Prejšnji članekHiša v brežini
Naslednji članekNadzidana zidanica
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.