Vrt v ljubljanskih Murglah predstavlja lastnici zatočišče, prostor njene ustvarjalnosti in hkrati sprostitve. Ujet z ograjo, v hišnem atriju, deloma zasenčen z visokimi krošnjami vzbuja mimoidočemu radovednost, kaj vse skriva.

Za lastnico Janjo Urbas to ni njen prvi vrt. V njej je sprožil zanimanje za hortikulturo. Podoba vrta je bila ob nakupu hiše z vrtom precej drugačna. Edino, kar spominja na nekdanjo podobo vrta, je velika kamnita miza. Ta je osrednja točka vrta.

Novo vrtno ureditev je zarisal strokovnjak Robert Drev. Razpeljal je poti iz kamnitih plošč in usmerjal izbor okrasnih rastlin, nekaj pa jih je s časom dodala tudi Janja Urbas. Oblikovalec je uvedel novost v obliki peska, ki ga je uporabil kot zastirko, kar olajša nego vrta in narekuje zasaditev rastlin, primernih za sušna obdobja.

Grme in drevesa je umestil na robove vrta. Enega od kotov vrta so namenili kisloljubim grmom, kot so sleči, azaleje, skimije in podobni. Ti na vrt vnesejo tako močne barve, da jih ni mogoče spregledati.

Prisluhnil je Janjini želji po gliciniji, ki spomladi odišavi vrt z dolgimi nizi belih cvetov. Latnik si glicinija deli z rumeno cvetočim srobotom.

Podoben magnet za oči je okrasni dren, ko spomladi veje prekrije z belimi socvetji.

Pred začetkom poletja na vrtu prevladujejo odtenki zelene in rumene.

Hortenzije so na vrtu zastopane kot vrtne, metličaste in drevesaste vrste. Janja jih je posadila kot drag spomin na njeno staro mamo. S pomočjo Roberta Dreva je odkrila okrasne trave, ki so zdaj neločljiv del vrta pri tleh. Izpolnila si je tudi željo po magnoliji, ki zgodaj spomladi razpre množico svojih zvezdasto oblikovanih nežnih cvetov.

Dobrih sto kvadratnih metrov majhen vrt je za Janjo Urbas »prostor, kamor povabim predvsem prijatelje. Strogo ločim svoje delo od zasebnega življenja, od svoje intime. In to je kraj, kamor se umaknem.« Tu najde mir, ki ga potrebuje zaradi siceršnjega dela z ljudmi.

Vrtoljubcem nega vrta ne pomeni odvečnega dela. Janja Urbas je takole strnila svoje mnenje: »Če imaš vrt rad, se odpraviš po službi s škarjami, pa pristrižeš to, pristrižeš ono. In je to užitek. Ne morem reči, da je to delo. Hkrati pa vrt ne bi takole izgledal, če bi ga čisto zapustila.«

Seveda na vrtu niso samo okrasne rastline, ampak tudi nekaj začimbnic, saj Janja rada kuha. Ker je bil vrt življenjski prostor tudi za (žal pokojno) psičko Čajo, so dišavnice posadili v korita, kjer jih ni mogla doseči.

V obdobjih, ko na vrtu cvetja ni dovolj, ga Janja poživi z barvitimi posodovkami, ki so primerne za dodajanje ali odvzemanje takrat, ko je to potrebno.

Vrt smo obiskali jeseni, ko so ga obarvali listi ambrovca, breze, nepozebnika, okrasnega drena, levkotoje, japonskega javorja in okrasnih trav. Manjkajočo modrino na listih so dodale nebine in cvetoča preobjeda.

Fotografije: Janja Urbas, Robert Drev