Stanovanje za (več kot) dva

Klasično enoinpolsobno stanovanje mladega para sta arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger z nekaj iznajdljivosti in domišljije preobrazila v razkošen dom.

0

Mlad par je k arhitektoma prišel z željo po preobrazbi utesnjenega mansardnega stanovanja. Želela sta prostor, kamor bosta lahko vabila svojo številno družbo; vseeno pa bi bil primeren tudi samo zanju. Arhitekta sta predlagala rušitev vseh predelnih sten in odpiranje stropa v neizrabljeno podstreho. Pomisleki glede na videz radikalnega posega so bili hitro premagani, ko so padle prve stene. Sledil je strop. Stanovanje je zadihalo.

Arhitekta sta utesnjeno stanovanjce tako uspela preobraziti v dvoetažen, zračen prostor, ki po karakterju spominja na majhno hiško.

Razkošje podvojene kvadrature

Pritličje z odprtim tlorisom in dvojno višino je zasnovano kot udoben prostor za druženje, ki ga definirajo številni kotički za posedanje. Opremljeno je z nizkim pohištvom v beli barvi s hrastovimi poudarki, ki omogoča, da velika družba stanovanje zasede v celoti. Kuhinjo dopolnjuje jedilna miza, ki lahko služi kot dodatna delovna površina, če je kuharjev več; in čeprav je bilo stanovanje zasnovano zgolj za dva, mizo dopolnjuje udobna lesena klop, ki nudi dovolj sedišč za zbrano družbo. Klop je tudi ločitveni element med kuhinjsko-jedilnim in dnevnim delom, saj je njeno hrbtišče uporabljeno kot prostor za televizijo.

Dnevno sobo funkcionalno dopolnjujejo stopnice, ki vodijo v spalno galerijo. Stopnišče pa ni le komunikacija, temveč središčni element stanovanja, okoli katerega se odvija življenje: na stopnicah se poseda, pod njimi pa shranjuje v skritih omarah; s svojo zasnovo pa še poudarijo novonastali dvovišinski prostor.

Mansarda, v kateri sta urejena delovni in spalni kotiček, je preko galerije povezana z dnevno sobo. Ta dodatna dimenzija še poveča občutek zračnosti, ki sta jo arhitekta dosegla s svojim premišljenim posegom. Razkošje novega stanovanja se tako ne skriva zgolj v podvojeni kvadraturi, pač pa predvsem v interaktivni in povezovalni naravi njegove zasnove.

Arhitektura: Skupaj arhitekti (Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger)
Leto izvedbe: 2016

načrt stanovanja pred prenovo:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

 

 

načrti in fotografije po prenovi:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

Fotografije: arhiv avtorjev

Prejšnji članekHiša na klancu za mlado družino
Naslednji članekŽepno stanovanje z močnim karakterjem
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: