Proizvajanje, shranjevanje in raba energije iz obnovljivih virov je temelj za energetsko neodvisnost na eni strani in našo zeleno prihodnost na drugi. V podjetju Lumar zdaj paket energetske samooskrbe, ki vsebuje sončno elektrarno, domačo polnilno postajo za električne avtomobile ter hranilnik električne energije, ponujajo s celostno rešitvijo MOON. Skupaj s sistemom optiMOON, ki optimizira shranjevanje in porabo zelene energije v gospodinjstvu, pa so lahko slovenska gospodinjstva še korak bliže popolni energetski neodvisnosti.

Sistem MOON s sistemom za celovito energetsko upravljanje optiMOON zagotavlja kakovostno, a cenovno dostopno modularno rešitev za neodvisno upravljanje energije. Z njimi si zagotovite manjšo rabo energije in nizke stroške v celotnem življenjskem ciklu hiše; možno ga je vgraditi v novogradnje ali pa z njim le dopolniti obstoječo sončno elektrarno.

Čista električna energija ni nujno draga

Seveda se vse začne s proizvodnjo električne energije. S sončno elektrarno na strehi vaše hiše lahko proizvajate lastno zeleno električno energijo, hkrati pa si znižate stroške za elektriko. Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah: kot toploto in kot svetlobo. Za delovanje sončne elektrarne potrebujete le svetlobo. Tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, je še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Če ne veste, kako močno sončno elektrarno potrebujete za pokritje energetskih potreb vašega gospodinjstva, preverite električni potencial vaše hiše.

Domači hranilniki električne energije so vse bolj dostopni

A zgolj namestitev sončne elektrarne nam še ne zagotovi popolne energetske neodvisnosti, saj se del porabe vseeno kompenzira iz električnega omrežja. Dobra novica pa je, da so hranilniki električne energije vse bolj dostopni in zdaj ekonomsko upravičeni tudi za enodružinsko rabo.

V Lumarju tako znotraj paketa MOON ponujajo visokokakovostni hranilnik, v katerem čez dan shranjujete presežno električno energijo iz fotovoltaičnega sistema, ki je trenutno ne potrebujete, in jo uporabite zvečer in ponoči. Tako si lahko zagotovitev energetsko neodvisnost od dobavitelja električne energije in zmanjšate stroške za električno energijo.

Poleg tega pa hranilnik zagotavlja napajanje električnih naprav v hiši tudi v primeru izpada električnega toka, kar je dandanes izjemno pomembno, saj so od električne energije odvisni praktično vsi vidiki našega življenja – od ogrevanja in kuhanja, pa do odpiranja garažnih vrat in upravljanja s senčili.

Optimizirajte porabo

Da bi z električno energijo, ki jo proizvedejo sončne celice, ravnali kar se da gospodarno, pri Lumarju priporočajo vgradnjo sistema optiMOON, ki stalno spremlja potrebe in stanje v električnem omrežju in samodejno optimizira porabo. S tem vam omogoči, da kar najbolj gospodarno izkoristite energijo, ki jo imate na voljo.

Strojna prilagodljivost in vrhunska programska rešitev sistema optiMOON omogoča preprosto namestitev, izdelek pa podpira vse naprave, ki omogočajo komunikacijo po Modbus protokolu, porabe ostalih naprav pa lahko nadzoruje preko posebnih senzorjev (tokovnih klešč). Sistem je zasnovan modularno, zato omogoča tudi združitev z obstoječo sončno elektrarno.

Kako sistem optiMOON deluje v praksi, si lahko ogledate v Lumarjevi vzorčni hiši v Dragomlju, ki je opremljena z vsemi gradniki sistema: sončno elektrarno, polnilnico, hranilnikom energije in seveda sistemom optiMOON.

Vse v enem paketu

Da vam ne bo potrebno usklajevati različnih izvajalcev, ponudb, naprav in sistemov, stranka v paketu MOON na enem mestu dobi vse, kar potrebuje za energetsko neodvisnost:

  • domače polnilne postaje, primerne za vse znamke električnih vozil,
  • sončno elektrarno, hranilnik električne energije in sistem optiMOON,
  • sistem MOON charge, ki brez mesečne naročnine omogoča preprosto in pregledno polnjenje električnih vozil na več kot 400 polnilnih postajah v Sloveniji ter več kot 1700 po vsej EU (mreža polnilnih postaj pa se hitro širi) ter
  • svetovanje z oceno stanja na lokaciji, projektiranje, celotno namestitev in podporo ter financiranje po meri stranke.

Slovensko znanje

Razvoj rešitev MOON poteka pod okriljem podjetja Porsche Slovenija, kjer so želeli kot ponudnik električnih vozil kupcem ponuditi celovito rešitev za e-mobilnost – tudi za polnjenje električnega vozila in proizvajanje lastne zelene električne energije.

S tem namenom so se povezali s slovenskimi partnerji, TAB, AMIBIT, ETREL, ELNET in Lumar, s katerimi razvijajo nove energetske rešitve in koncepte. Podjetje TAB Mežica je razvilo hranilnik električne energije, pri Etrelu so razvili zaledni sistem za upravljanje pametnih polnilnic za električna vozila, podjetje Elnet skrbi za montažo produktov MOON, Amibit je prispeval svoj delež pri razvoju sistema celovitega energetskega upravljanja optiMOON, v Lumarju pa omogočajo integracijo sistemov v hiše. Skupen cilj sodelovanja omenjenih podjetij je združiti slovensko znanje in izkušnje v razvoj najbolj kakovostnih produktov na področju bivanja in e-mobilnosti.

Več: Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina