Vrt blizu Žalca oblikujejo drevesa nenavadnih oblik. V njem ni običajnih vrtnih cvetlic, ne trajnic ne čebulnic. In vendar je vse na pravem mestu.

Ker je hiša v Savinjski dolini postavljena na tipično podolgovato parcelo, je vrt sprva deloval zahtevno za zasaditev, saj je zemljišče dolgo in ozko. Zato sta lastnika vrta, Janez in Elica Vipotnik, za ureditev poklicala na pomoč strokovnjakinjo Mojco Vidmar iz podjetja Moga Maribor. “Naročnik je imel že v izhodišču dobro izdelano vizijo o tem, kaj želi, kakšne rastline so mu všeč; kje želi imeti bolj intimen del vrta in kje prostor za druženje,” pove ga. Vidmar.

Tudi minimalistični vrt potrebuje skrbno načrtovanje in precizno izvedbo.

Ob vstopu na vrt nas že pri vhodu presenetijo drevesa, ki pa so videti nekoliko pomanjšana. Izvirajo z Japonske, kjer jih imenujejo niwaki, kar pomeni vrtno drevo. “Ti, ki so zasajeni tukaj, so stari nekje med osemdeset in sto let,” pove inženirka vrtnarstva. “Neke specifike pri njihovi negi ni, razen tega, da jih je potrebno obrezovati, ko odženejo poganjke.” Poleg so posadili še dve cedri, ki sta cepljeni, tako da vrta ne bosta preraščali.

Pri oblikovanju vrta so vrtnarji upoštevali pravilo, da je bolje zasaditi manj, a tisto pravilno izbrano. Tako zasajena zimzelena drevesa zares lepo izstopijo na praznem ozadju. Prehod do zadnjega, zasebnega dela vrta, poteka ob strani hiše, ki ima prilagojeno zasaditev z japonskimi senčniki, ki zagotavljajo intimo.

Ko smo enkrat za hišo, pa nas pozdravi bolj intimen prostor, namenjen družini. Tu prevladuje drugačna, cvetoča zasaditev: spomladi lahko domači uživajo v paleti nežno obarvanih slečev in azalej. “Zasaditev je ob bazenu, tako da se vzpostavi intima, kar se tiče pogledov sosedov. Izbrane rastline cvetijo spomladi, ko se bazen še ne uporablja; ko cvetovi odpadejo in jih počistimo, pa se začne sezona kopanja.”

Poleg bazena, ki je osrednja točka zasebnega dela vrta, pa nas navduši tudi letna kuhinja, ki zavzema precejšen del parcele. Kuhinjo je postavil strokovnjak Toni Lojen.

“Investitor je zelo dobro vedel, kaj bi rad in sicer tako iz vsebinskega kot iz oblikovnega vidika: želel je, da bi kuhinja spadala k sodobni zasnovi hiše, da bi bila ravnih linij ter v črno-beli barvni paleti. Ampak kot gurman, kot nekdo, ki se tudi strokovno ukvarja s prehrano, pa je natančno poznal postopke njene priprave in si je v prvi vrsti želel žar, ki ima možnost klasične peke preko oglja na mreži, ter krušno peč, v kateri lahko poleg kruha in pic spečemo tudi meso,” zasnovo na kratko opiše g. Lojen.

Vrt družine Vipotnik torej ponuja zares veliko: zanimivo zasaditev, nevsakdanje rastline, možnost kopanja in užitka pri pripravi slastnih jedi.

Fotografije: Mateja Košir, arhiv lastnikov