V oddaji Ambienti smo predstavili že kar nekaj imenitnih primerov življenja na vodi. V naši neposredni bližini pa smo zdaj našli še enega. Hibride med čolnom in domom, za katere pravijo, da so prihodnost bivanja, saj navsezadnje kar 2/3 zemlje sestavlja vodno površje, izdelujejo v Italiji, zasidrani pa so tudi v Indoneziji, Maleziji, Singapurju in še kje.

Italijansko start-up podjetje H2Odesign se je predstavilo na aprilskem tednu oblikovanja v Milanu 2023 in tam smo ga opazili tudi mi. Njihovo plavajoče stanovanje, imenovano D3, je lahko prvi dom ali vikend, lahko se ga oblikuje kot poslovni prostor (fitnes, bar, pisarna, restavracija, spa …) ali pa sestavi v večje strukture, na primer hotelsko nastanitev.

Osnovna in za stanovanjsko rabo najbolj primerna enota je velika 9,9 x 3,6 m. Ker ima obliko katamarana, je izredno stabilna, nanjo se lahko hkrati povzpne do 22 ljudi, njena prednost pa je tudi zelo plitek ugrez – le 50 cm. Spodnji nivo čolna je s steklenimi stenami oblikovan kot 36 m2 veliko dvosobno stanovanje, ki obsega spalnico, kopalnico, dnevno sobo in kuhinjo z otokom, medtem ko je zgornja paluba v celoti namenjena terasi, ki je lahko opremljena s hidromasažno kadjo.  

Plovilo je lahko privezano v marini ali na bojo, opremljeno je z izvenkrmnimi motorji in sistemom za zbiranje vode. Omogoča trajnostno bivanje, neodvisno od kopnega, pa vendar na udoben in moderen način, zanimiv za marsikaterega investitorja. Kaj pravite, bi ga imeli?

Fotografije: H2Odesign