Lastniki starejše gorenjske hiše so se odločili, da bodo njeno okolico kompletno in kvalitetno preuredili. Vanjo so želeli vključiti tudi manjši plavalni bazen; a tu so se pojavili prvi zapleti. "Želje so bile različne in neusklajene, oblika parcele in razporeditev obstoječih objektov pa kompleksna, zato smo vedeli, da pri projektu potrebujemo pomoč," povedo. Obrnili so se na krajinsko arhitektko Saro Peternel in z njo uredili naravnost sanjski vrt.

Če orišemo izhodiščno stanje: večja hiša, postavljena na sredini parcele, je imela okoli sebe približno 400 m2 zelenih površin – ozkih in obmejnih; nič prav prijetnih za mirno preživljanje prostega časa na vrtu. Lastnika sta vseeno želela na zahodno stranico umestiti podolgovat plavalni bazen, ki bi družini nudil poletne trenutke sprostitve in osvežitve; a pravih idej za zagotavljanje intime in zasnovo prijetnih kotičkov za druženje ob bazenu nista našla.

Krajinsko arhitektko Saro Peternel sta sprva povabila h konzultaciji, a sta bila nad njenimi idejami tako navdušena, da sta jim v popolnosti sledila tudi pri izvedbi. “Koordinacijo izvajalcev je vodila lastnica sama, a je poskrbela, da so se izvajalci do potankosti držali mojih načrtov. Za to sem ji še vedno hvaležna. Da je vrt namreč izpadel tako dobro je zasluga vseh – načrtovalca, izvajalcev in lastnikov,” uvodoma pove Sara.

V osnovi je zasnovala štiri ambiente – vsakega ob svoji stranici hiše. Na južni strani je hiša obdržala gospodarsko dvorišče, ki je bilo novo tlakovano v kombinaciji večjih in manjših betonskih tlakovcev v dveh odtenkih sive. Severna stranica vrta je dobila nov kamnit tlak in zeleno zasaditev. Na vzhodni stranici so ob vrtni lopi uredili prostor za vrtnarsko sproščanje – ob dvignjenih zelenjavnih gredah, cvetličnih gredicah in veliki trati; seveda pa je glavna atrakcija prav zahodni vrt ob bazenu.

Diagonalni pogled

Ker je bila zahodna stranica vrta zelo ozka in dolga, je bilo prvo vprašanje, kako jo s pravilno ureditvijo vizualno skrajšati in razširiti. Sprejeli so odločitev, da namesto prečnega tlakovanja, ki bi vrt navidezno še zožalo, uporabijo raje diagonalnega – vzporednega z eno od ograj parcele. Tako je smer pogleda preusmerjena iz ravne linije bazena na diagonalo: preko terase za sončenje, vodne površine, ter na konec, na zaokroženo zelenico z bujno zazelenitvijo. “Tak ukrep je omogočil še dodatni prostor za nasade,” pojasni krajinska arhitektka.

In res, tik ob gladini bazena cvetijo številne trajnice v vijoličnih odtenkih, dopolnjuje pa jih bujno in raznoliko zelenje. “Pri urejanju manjših vrtov sem pri izbiri rastlin rada nekoliko zadržana. Raje uporabljam manjše število rastlin, ki pa se uporabljajo kot skupina skozi celoten vrt. Tu sem uporabila predvsem trajnice, ki dobro prenašajo tudi sušna obdobja, zato ne potrebujejo zalivalnega sistema,” pojasni. Za vizualno zastirko vrtu je ob ograji predlagala pokončne tise, ki bodo ograjo kmalu popolnoma zakrile in vrtu služile kot enotna kulisa: ga poenotile in uredile. Za vertikalne poudarke (in senco bazenski terasi) pa je krajinska arhitektka uporabila stebričaste gabre.

Zanimivo je tudi tlakovanje: poti so izdelane iz rezanega repena, v fugah pa je črni drobljenec. Grobo obdelan kamen se pojavi tudi v nasadih, kjer je kot zastirka uporabljeno borovo lubje oziroma temni prodniki ob bazenu. Tlak bazenske terase je izdelan iz tropskega lesa kumaru, ki odlično prenaša vlago in temperaturna nihanja.

Vsekakor je nastal zelo dinamičen vrt, ki vsebuje vse elemente za udobno preživljanje prostega časa na svežem zraku – in mnogo več. Lastnica zaključi: “Naš vrt je zaživel, je poln barv in življenja in v njem uživamo prav vsak dan.”

Krajinska arhitektura: Sara Peternel u.d.i.k.a.

Fotografije: Anže Grošelj