Pri opremljanju upoštevajte pravilo tretjin

Pri opremljanju doma se inspiracijo splača poiskati v naravi, sploh ko pride do izbire barv in njihovih medsebojnih odnosov. Iz narave izhaja tudi t.i. 'pravilo tretjin'.

0

Pravilo tretjin ni novo, saj se v modi uporablja že stoletja, v svetu notranjega oblikovanja pa ga je definiral notranji oblikovalec Mark McCauley v knjigi Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life.

Mark zagovarja pravilo, da je potrebno barve v domu uravnovesiti podobno, kot jih zaznavamo v naravi – temnejše barve in elemente postavimo bližje k tlom (‘zemlja’), srednje tone v sredino (‘stavbe in drevesa’), svetle odtenke pa pod strop (‘nebo’).

Poglejmo nekaj prostorov, ki sledijo pravilu tretjin:

Začnemo pri tleh: za klasičen, vedno eleganten interier izberemo temnejši parket. Oreh, akacija ali wenge so trenutno priljubljena izbira. Če imamo v prostoru večjo zasteklitev, odstremo pogled na naravo in dekoriramo z nevtralnimi dodatki v mešanih tonih. Zaključimo z belim stropom.

Zgornji interier gradi tako na barvi kot svetlosti izbranih tonov: pri tleh so zbrani zemeljski odtenki, bolj ko gremo navzgor, bolj le-ti bledijo proti sivi in beli.

Igramo se lahko tudi z barvami sten: če so tla temna, imamo na voljo več barvnih kombinacij. Stene v umazanih pastelih odlično ustrezajo pravilu tretjin.

Da bi težišče pozornosti postavili na tla, ni potrebna izbira temnega parketa: to lahko storimo s temnejšo ali grafično zanimivo preprogo.

Več primerov pa si oglejte v spodnji galeriji:

fotografije: Pinterest

Prejšnji članekStanovanje za mladega poslovneža
Naslednji članekLjubljansko stanovanje, nostalgično sodobno
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: