Pri opremljanju doma se inspiracijo splača poiskati v naravi, sploh ko pride do izbire barv in njihovih medsebojnih odnosov. Iz narave izhaja tudi t.i. 'pravilo tretjin'.

Pravilo tretjin ni novo, saj se v modi uporablja že stoletja, v svetu notranjega oblikovanja pa ga je definiral notranji oblikovalec Mark McCauley v knjigi Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life.

Mark zagovarja pravilo, da je potrebno barve v domu uravnovesiti podobno, kot jih zaznavamo v naravi – temnejše barve in elemente postavimo bližje k tlom (‘zemlja’), srednje tone v sredino (‘stavbe in drevesa’), svetle odtenke pa pod strop (‘nebo’).

Poglejmo nekaj prostorov, ki sledijo pravilu tretjin:

Začnemo pri tleh: za klasičen, vedno eleganten interier izberemo temnejši parket. Oreh, akacija ali wenge so trenutno priljubljena izbira. Če imamo v prostoru večjo zasteklitev, odstremo pogled na naravo in dekoriramo z nevtralnimi dodatki v mešanih tonih. Zaključimo z belim stropom.

Zgornji interier gradi tako na barvi kot svetlosti izbranih tonov: pri tleh so zbrani zemeljski odtenki, bolj ko gremo navzgor, bolj le-ti bledijo proti sivi in beli.

Igramo se lahko tudi z barvami sten: če so tla temna, imamo na voljo več barvnih kombinacij. Stene v umazanih pastelih odlično ustrezajo pravilu tretjin.

Da bi težišče pozornosti postavili na tla, ni potrebna izbira temnega parketa: to lahko storimo s temnejšo ali grafično zanimivo preprogo.

Več primerov pa si oglejte v spodnji galeriji:

fotografije: Pinterest