Ob tako čudoviti lokaciji je premislek o tem, kakšna bo novogradnja, še bolj tehten in nujen. Na južnem bregu jezera Gutierrez v argentinski provinci Rio Negro je vzklil kompleks štirih volumnov, katerih vizija temelji na viziji inkovskih mest.

Čeprav se zdi, da je na edinstveni lokaciji, tako čudoviti, kot je ta, nemogoče zgrešiti, to še zdaleč ni res. Arhitekti Grimaldi-Nacht arquitectos so imeli vsej prej kot preprosto nalogo. Naročnik si je namreč želel postaviti objekt na pobočju jezera Gutiérrez v argentinskem San Carlos de Bariloche, na lokaciji, obdani z zaščitenim bujnim gozdom in prekrasnim razgledom na jezersko gladino.

Navdih za oblikovanje kompleksa so poiskali v inkovski kulturi, kjer različne platforme artikulirajo in povezujejo različne volumne, razporejene vzdolž pobočja. Volumni določajo in predstavljajo različne uporabe kompleksa, povezuje pa jih enoten trg, ki predstavlja os celote.

Posestvo obsega kar 10.000 m2, medtem ko novonastali kompleks zavzema relativno majhen delež v primerjavi s celoto ‒ 557 m2. Zaradi zaščitenega gozda, ki obdaja parcelo, so se odločili ohraniti drevesa na lokaciji, dostop pa so uredili po že obstoječi gozdni cesti.

Arhitekti so zaradi naklona terena izbočen objekt postavili na pilote, s tem pa preprečili poseg v njegovo naravno obliko. Namesto velikega volumna so tega razdelili na štiri manjše, vsakemu od njih pa namenili svoj program, uporabo. S tem je vsak od volumnov lahko dobil tudi avtonomen značaj, atmosfero, ki odgovarja na vremenske razmere in spreminjajoče se letne čase.

Dva od volumnov so arhitekti »oblekli« v žgani les Pacra, ki se lepo dopolnjuje s streho iz črne pločevine, podprto z armiranobetonsko ploščo in železnimi stebri. Enega od volumnov so arhitekti v celoti odeli v kamen, vanj pa umestili dodatno kuhinjo, kopalnico in kino. Terasa pred njim je namenjena razširitvi teh programov, s platforme pa se raztezajo tudi veličastni razgledi na jezero in okoliške hribe. Četrti izmed volumnov pa je kombinacija prej omenjenega žganega lesa in kamna ter je popolnoma prizemljen na teren.

Z uporabo osi, ki povezuje vse štiri volumne, so želeli bivalni prostor razširiti tudi navzven. Tudi prostor, ki se je ustvaril ob umestitvi pilotov, so namenili druženju na prostem, medtem ko plošča volumna priročno ustvarja zaščito pred dežjem in snegom. Pozornost tu privlači velik prelivni bazen, v gladino katerega se ujamejo podobe okoliške narave. 

Prostori znotraj volumnov so odprti, prostorni. V osrednjega so umestili veliko kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo z velikim kaminom, ki skrbi za toploto v hladnih zimskih dneh. V interierju prevladujeta južnoameriški lesni vrsti Lapacho in Petiribi. Les, uporabljen pri projektu, prihaja iz gozdov s trajnostnim gospodarjenjem. Prostore, namenjene druženju, so osteklili in jim prek skupne osi omogočili prehajanje med volumni. Sobi za goste povezuje manjši most, ločen od nivoja skupne osi.

Fotografije: Javier Agustin Rojas