Prelep listnati gozd, kakih 100 km od Montreala, je zelo cenjen med lokalnimi prebivalci, ki sem radi zahajajo na svoje sprehode. Hkrati pa je to čudovito naravno okolje postalo zelo priljubljeno tudi med tistimi, ki si zaradi dela od doma lahko privoščijo odročnejše bivanje v objemu narave. Naročnika, profesionalni par, sta dolgo hrepenela po hiši v naravi: pod budno taktirko studia Natalie Dionne Architecture sta svoje sanje uresničila na domiseln, spoštljiv in trajnosten način.

Parcela, ki sta jo kupila za postavitev svoje nove hiše, je bila daleč od idealne: z neugodno orientacijo, velikimi in starimi drevesi, ki na parcelo niso prepuščala dovolj svetlobe, in z več skalnatimi gmotami, ki so tako za naročnika kot za arhitektko predstavljale velik izziv. A po študioznem sprehodu po parceli se je za idealno pozicijo za umestitev nove hiše izkazala ena bolj nepraktičnih skalnatih gmot na robu prepada. Ko so splezali na trimetrsko skalo, so se vsi strinjali: da bi ujeli kar največ svetlobe in razgledov, je potrebno hišo dvigniti od tal.

Hiša se terena dotika na dveh točkah: z vhodnimi prostori na eni in z veliko, na skalnati teren naslonjeno teraso na drugi strani. Večina hiše je dvignjena od tal, s čimer se že ob dostopu do hiše poudari razgled preko mogočnega previsa. V ozki lamelni hiši se druga za drugim nanizajo kuhinja, jedilnica, dnevna soba ter spalnica. Prostora za goste je malo, a povabljencev je lahko veliko: v eno samo spalnico za goste je par umestil kar deset ležišč.

Glavni poudarki v interierju so ustvarjeni iz lesa; a še tako lepa notranja oprema ne more preglasiti najlepše uokvirjenih razgledov skozi strateško postavljena okna. Vsako okno v hišo povabi delček čudovite gozdne topografije.

Hiša je bila rojena iz želje naročnikov, da bi se ponovno povezala z naravo. Svojo hišo sta od narave spoštljivo umaknila, a z njo vizualno napolnila prav vsak kotiček svoje hiše. Proces načrtovanja te hiše se je dotaknil tudi arhitektke, ki se je medtem intenzivno posvetila snovanju ekoloških gozdnih hiš iz obnovljivih materialov – ta, pravi, je le prva v nizu prihajajočih realizacij.

Arhitektura: Natalie Dionne Architecture

Fotografije: Raphaël Thibodeau