Ureditev podstrešnega stanovanja je vse pogostejša rešitev za mlade družine, saj postaja nakup novega doma zelo zahteven. Prednosti življenja v zadnji etaži domače hiše je gotovo več kot morebitnih slabosti, vendar je priporočljivo, da ureditev dotlej praznih prostorov zaupamo strokovnjakom, torej arhitektom. Pri tem pa je treba še posebno pozornost nameniti tistemu, česar v mansardi navadno ni: svetlobi. Zato ni odveč strokovna pomoč pri iskanju načina, kako zagotoviti dovolj svetlobe pod streho.

Tega se je dobro zavedal mladi par na Vranskem, ki se je odločil prazno podstrešno stanovanje urediti tako, da bo skromnih 55 kvadratnih metrov čim bolje izkoriščenih. Arhitektom iz studia Superform sta zaupala, da si želita predvsem čim bolj svetle, zračne prostore, kot posebnost pa sta navedla nekoliko višji kuhinjski pult.

Po preureditvi se osrednji bivalni prostor razteza vzdolž polovice mansarde in deluje kot srce stanovanja. Kuhinjski otok, ki se stopničasto dviguje v prostor, se elegantno razširi v tribuno nad stopniščem. Tribuna je večnamenska in omogoča druženje ob kuhanju, branje ali gledanje projekcij. V drugi polovici mansarde so spalni prostori s kopalnico. Vhodi v sobe so označeni z nadstrešnico.

Hiša v hiši

Preureditev so arhitekti nadgradili tako, da so mladi družini ponudili iluzijo »hiša v hiši«. To so dosegli z vstavitvijo profila nove hiše v mansardo. Zalomljeno steno oziroma »novo streho« so pripeli na vzhodni/nasprotni del strehe in tako omogočili, da bivalni prostor dobiva naravno svetlobo skozi ves dan. Hkrati je prostor pod streho izkoriščen v celoti, brez spuščenih stropov in hodnikov.

In kako so zagotovili ustrezno statično varnost podstrešja, v katerem ne vidimo sicer običajnih podpornih stebrov? Tako da so vgradili kovinski okvir, ki je skrit v ravnini špirovcev oziroma v debelini strešne izolacije. Lego so tako »prijeli« z gornje strani, kot nekakšne klešče.

Ker niso imeli možnosti, da bi stanovanju pripeli zunanje stopnišče, so poskrbeli za kar se da lep videz notranjega stopnišča, vključno s kovinsko ograjo, ki sledi liniji stopnic. Vertikalne lesene palice služijo kot ograja na drugi strani in spominjajo na tradicionalen gank.

Svetli prostori

Kot že omenjeno je prenovo vodila želja po čim svetlejših prostorih. Svetlobo je v podstrešju najbolje zagotoviti s pomočjo zenitalne svetlobe, saj tako žarki prodirajo v notranjost od jutra do večera z vseh strani. Tej svetlobi odpremo pot s strešnimi okni, ki jih vgradimo med špirovce in jih med seboj zlahka kombiniramo, tako po velikosti kot po umestitvi. Strešnih oken v mansardi na Vranskem res ne manjka, saj jih je kar 16. Da bi ustvarili vtis terase, so arhitekti vključili še 3 fasadna okna. Tako so ustvarili vertikalno-strešno kombinacijo, pri kateri se stikata strešno in fasadno okno, kar zagotavlja zelo širok pogled navzven, tako v nebo kot v okolico.

Naj zaključimo z mislijo, ki je arhitekte biroja Superform vodila pri načrtovanju: ideja hiša v hiši je več kot le arhitekturna zasnova – predstavlja filozofijo, kako izraziti unikatno izkušnjo bivanja z združevanjem inovacij, funkcionalnosti in estetike na vsakem koraku.

Fotografije: Miran Kambič, arhiv lastnikov

Sponzorirana vsebina