Najprej je majhen kupček, potem pa hitro zraste na velikost gore. In kar je najhuje: najbolje uspeva, če se mu nič ne posvečate. Govorimo seveda o vsak dan večji piramidi opranega perila, ki ga bo enkrat treba zlikati. In ko bo nastopil ta kruti trenutek, nam boste zares hvaležni za spodnje gospodinjske nasvete. Najbolj dragocen pa je tale: omislite si dober likalnik, ki delo že skorajda sam opravi namesto vas!

Najmanj priljubljeno opravilo

Če povprašate slovenske gospodinje in gospodinjce, katero opravilo jim najbolj kravžlja živce, bodo odgovor izstrelili kot iz topa: likanje! Vsakdo ve, da je to delo naporno in zamudno, zaradi dolgotrajnega stanja ob likalni deski lahko začno boleti noge, s tem se poveča možnost za nastajanje krčnih žil, ker je telo sklonjeno v nenaravni drži, pa običajno boli tudi hrbet.

Številne novosti

A zlikati je treba, bodisi enkrat na dan ali enkrat na teden in če vam je kaj v tolažbo, lahko povemo, da zgornje trditve držijo le v primeru, da imate zastarel likalnik.

Zadnja leta se proizvajalci gospodinjskih aparatov zelo trudijo, da bi bilo likanje čim bolj prijetno, lahko in hitro. Razvijajo vedno nove in nove likalnike, tako poleg suhih in parnih aparatov poznamo že prave likalne sisteme s posebnimi generatorji vode, funkcijo preprečevanja kapljanja, navpičnega parnega sunka (po domače: likanja na obešalniku) in podobne novotarije.

Samo pri Miele

Najbolj pa so likanje izpopolnili pri podjetju Miele, kjer imajo parno likane sisteme in likalne stroje z valjem testirane na 20 let življenjske dobe in opremljene s številnimi nepogrešljivimi funkcijami, ki jih zasledite samo pri njih. Preizkusite jih in zagotavljamo vam, da bo likanje odslej vaše najljubše gospodinjsko opravilo:

Pozdravljen, FashionMaster!

Pri Miele so razvili sistem likanja, s katerim boste svoje perilo zgladili lažje, hitreje in enakomerneje kot kdaj koli prej. Imenuje se FashionMaster in združuje vse, kar potrebujete – likalno mizo, likalnik in uparjalnik. Na dveh kolescih, ki sta nežni do talnih oblog, vam z lahkoto sledi do mesta likanja, četudi po stopnicah. Lika rad vse po vrsti, od občutljive svilene bluze pa do trpežnega lanenega suknjiča, od zahtevne vezenine z bleščicami do potiskanih oblačil. Vse gube zgladi v rekordnem času – kar za polovico hitrejši je od običajnih likalnikov.

Brez napora: sistem 1-2 Lift

Največja prednost sistema Fashionmaster pa je ta, da ga postavite brez napore. S patentirano funkcijo 1-2 Lift je celoten aparat postavljen z le nekaj preprostimi potezami. Sprostite in pustite, da zdrsne v vodoravni položaj – pri tem hrbta skoraj ne boste obremenili.

Poleg tega ima likalna miza brezstopenjsko nastavitev višine, kar pomeni, da jo lahko povsem udobno nastavite na svojo delovno višino. S pomočjo vgrajene plinske vzmeti vam omogoča delovno višino med 83 in 102 cm.

Funkciji napihovanja in odsesavanja

Likalna miza sistema FashionMaster ponuja tudi funkcijo napihovanja. Ventilator ustvari zračno blazino med perilom in likalno mizo, tako da lahko naborkom, puloverjem in podobnim kosom perila povrnete njihovo obliko v lebdečem položaju. Ista funkcija pomaga preprečiti vtiskanje šivov s spodnjega sloja perila.

Funkcija odsesavanja, vgrajena v likalno mizo, pa poskrbi za ciljno prodiranje pare skozi oblačila in zmanjša nastajanje kondenzata. Dodatna prednost: perilo se fiksira na likalno mizo in ostane med postopkom likanja varno v želenem položaju.

Parni nastavek

Zmečkanosti in gubam na suknjičih, jopičih, večernih oblekah ali zavesah pa ste lahko kos s parnim nastavkom. Tehta le pol toliko kot likalnik, a deluje z enakim tlakom in količino pare. Nastavek s ščetinami poravna vlakna, ne da vam bi bilo sploh sneti perilo z obešalnika. Po želji ga lahko zgladite kar v omari.

Tehnologija dveh rezervoarjev: več vlage za suho perilo

Likanje s paro je postalo standard. Skoraj ni likalnika, ki ne bi imel rezervoarja za paro, a težava je, ker ta hitro poide in tako je med likanjem potrebno rezervoar znova napolniti in spet čakati, da se voda segreje. To pa podaljšuje likanje. Mielejevi likalniki so opremljeni s »tehnologijo dveh rezervoarjev«, kar omogočila do 40 minut likanja z enim samim polnjenjem. Poleg tega vas svetleča dioda pravočasno opozori, da morate dodati vodo. Pa še to: voda je lahko iz vodovoda in ni potrebe po destilirani.

Likalna površina s strukturo satovja

Morda se zdi nepomembno, a tudi sama likalna površina pri likalniku igra pomembno vlogo. Gladka površina je preteklost, trend se zdaj obrača v satasto površino, saj se na njej para bliskovito porazdeli vzdolž drobnih kanalov med satovjem preko celotne likalne površine. Tanek film pare, ki pri tem nastane, omogoča, da likalnik mehko drsi po perilu in ga učinkovito zgladi.

Sicer pa imajo pri podjetju Miele že patentirani satasti boben vgrajen tudi v pralnih in sušilnih strojih, kjer zagotavlja izjemno nežno ravnanje s perilom.

Vodeno odstranjevanje vodnega kamna

Se vam je zaradi vodnega kamna pokvaril že marsikateri likalnik? No, pri Mielejevem se vam to ne bo zgodilo. Saj vam aparat samodejno javi, kdaj je potrebno z njega odstraniti vodni kamen, in sicer glede na trdoto vaše vode.

Potem ko pred prvo uporabo nastavite trdoto vode, aparat samodejno določi potreben interval za odstranjevanje vodnega kamna in vas pravočasno opozori, da morate izvesti postopek. Tega zaženete s preprostim pritiskom na gumb, likalniku pa morate dodati tudi ustrezno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna.

Funkcija CoolDown

Ker je moderen način življenja takšen, da imate misli vedno s čim zaposlene in tudi med likanjem dostikrat razmišljate za dve uri naprej, se hitro lahko zgodi, da po končanem opravilu pozabite na likalnik. Na srečo je varnost pri Mieleju zapisana z velikimi črkami: senzor gibanja in nadzor tipk poskrbita, da se likalnik samodejno izklopi, če ga približno tri minute ne uporabljate. Z enostavnim premikom se likalnik avtomatsko ponovno vklopi.

Fotografije: Miele