Prenosni računalnik vam omogoča, da ga uporabljate kjer koli. Za mizo, na kavču, v postelji ali med vožnjo na vlaku … Kljub njegovemu imenu (lap-top ali angl. računalnik za v naročje) pa ga ni ravno pametno imeti na kolenih, v naročju. Prvič zato, ker se lahko močno ogreje, in drugič, ker delo v takšni drži ni prijazno hrbtenici in vratu. Rešitev? Omislite si mizico ali podstavek, ki zlahka postane vaš najljubši kos pohištva.

Sila enostavno je vzeti v naročje prenosnik, ga odpreti in že v isti minuti začeti z delom. A z njim na kolenih si lahko povzročate tudi škodo. Pomislite na primer na sevanje, ki ga naprava oddaja v bližini reproduktivnih organov in trebuha. Pevka Lea Sirk bi zanesljivo rekla »Hvala, ne ne.« Nadalje se prenosnik po določenem času začne močno segrevati, kar ni dobro za kožo (opeklin se sicer ni bati, postane pa povrhnjica izsušena in pordela), sama vročina pa tudi upočasnjuje računalnik, skrajšuje življenjsko dobo njegove baterije in vpliva na slabše delovanje trdega diska.

Delo s prenosnikom v naročju prav tako ni ergonomsko, saj je zelo težko ločeno prilagoditi kot ekrana in višino tipkovnice. Zato je najbolje računalnik dvignite na višino, kjer lahko še dokaj nemoteno tipkate, pogled pa imate zazrt naravnost v ekran, pri čemer vam pomagajo mize in podstavki za prenosnike. Toda kakšno mizico/podstavek izbrati? Sledite naslednjim priporočilom:

Funkcija

Kako najpogosteje uporabljate prenosnik? Če ste le občasni uporabnik, vam bo morda zadoščala ena od platform, ki ima na spodnji strani oblazinjenje. Tako bo vaš računalnik stabilen, vi pa zavarovani pred vročino, ki jo oddaja. Pri pogostejši uporabi prenosnika, pa si omislite tudi bolj izpopolnjeno mizo, na primer z dodatnimi režami za telefon, prostorom za miško, nastavljivimi nogami …

Velikost in teža

Najboljša lastnost prenosnika je ta, da ga lahko prenašate naokoli. Zato naj bo tudi mizica zanj taka, da bo mobilna brez večjih težav. Preverite njeno težo, velikost in možnost, da jo zložite. Prav tako pa izmerite tudi sebe, saj mora biti dovolj široka, da lahko sedete med njene noge, in prilagojena vaši višini.

Materiali

Mizica za prenosnik naj bo tudi trpežna, čvrsta. Materiali, iz katerih so narejene mizice, imajo svoje prednosti in slabosti. Les je denimo zelo čvrst, vendar tudi težak. Platforme s spodnjim oblazinjenjem je težko očistiti, saj ne gredo v pralni stroj. Plastični modeli pa so lahki, vendar morda na dolgi rok premalo trpežni. Tudi aluminijaste mize so lahke, a ko so raztegnjene na maksimalno višino, se lahko preveč premikajo ali majejo. Za kateri material se boste odločili, je torej precej odvisno od vaših navad in pričakovanj.

Cena

Kaj pa cena? Zaradi pestre ponudbe mizic in podstavkov boste zlahka našli kaj primernega zase. Cene se sicer gibljejo od 10 pa do več sto evrov.

Foto: Pinterest