Boemski slog je globalni trend. Pa ne samo na področju mode in oblačenja, tudi v domovih je vse bolj priljubljen. Pisani interjerji, mnogo detajlov, mešanje vzorcev in barv. Vse to so značilnost boho stila, ki ga lahko opišemo tudi kot topel, bogat in uživaški koncept bivanja. Kaj vse potrebujete, da boemski slog pripeljete v svoj dom, pa razkrivamo v nadaljevanju.

Kaj je boemski slog?

Izraz boemski slog izvira iz francoskega izraza “La Boheme”, kar pomeni »cigan«. Zelo verjetno se je pojavil v zgodovinski pokrajini Bohemii, ki danes predstavlja velik del Češke in kjer so v preteklosti živele večje populacije Romov. Ti so imeli svoj sistem pravil bivanja in življenja, ki so jim sledili stoletja.

Danes pa z izrazom »boemski« večinoma opisujemo življenjski slog, ki so ga mnogi umetniki živeli v 19. stoletju in so po svoji unitarnosti nekako spominjali na romska ljudstva.

O boho interjerjih

Najbolj izrazita značilnost boemskega sloga je kombinacija tekstur, barv in vzorcev. Na trenutke to deluje precej kaotično, zato se boemski slog odsvetuje ljudem, ki želijo imeti okolje urejeno, pod nadzorom in ki imajo radi vse stvari na svojem mestu. Boho stil je prav nasprotno nepredvidljiv, nenavaden in poln nepričakovanih kombinacij. Privablja ljudi, ki želijo imeti svoj interjer čim bolj originalen, živahen in zanimiv in ki ne dajo dosti na pravila. Pač pa bi radi živeli v sproščenem in brezskrbnem okolju, kjer je vsaka soba v boho stilu, pa vendar si niti dve sobi med seboj nista nič podobni.

Kako ustvariti perfekten boho interier?

Obstajajo štiri pravila, s katerimi si lahko pomagate ustvariti boemski slog pri vas doma:

Izberite prave barve

Bohemski slog je zelo podoben shabby chic stilu. Najbolj fascinantno pri obeh je to, da ni treba slediti nobenemu konkretnemu pravilu. Obstajajo pa nekatere skupne barve. Ljudje, ki so odločijo za boemski slog, imajo po navadi raje kovinske odtenke ter tople, zemeljske barve, npr. terakoto, rjavo, zlato in podobne odtenke. Pri dekoracijah na steni lepo pridejo do izraza tudi modra, ognjeno oranžna in nasičena vijolična. Skrivnost boemskega interjerja leži v kombiniranju nekaterih toplih barv v pravem razmerju in mešanju vzorcev.

Materiali, ki jih povezuje boemska filozofija

Pri izbiri materialov imate dokaj proste roke. Uporabite lahko naravne materiale, kot so sisal ali žakljevina, jih kombinirate s svilo ali šifonom, ter ustvarite unikatne kreacije. Prednost dajte dekoracijam z vintage izgledom. Vsak predmet posebej, od zaves do svetil, naj ima svojo patino.

Pohištvo

Boemsko pohištvo boste našli v trgovini iz druge roke, na bolšjem trgu ali v starinarnicah. Velikost in oblika pohištva nista tako pomembni, poskrbite pa, da bo vsak kos, ki ga umestite v prostor, nekaj posebnega in bo imel svojo zgodbo.

Ne pozabite na pripomočke in dodatke

Izbira pravih dodatkov je eden najpomembnejših korakov v procesu ustvarjanja boho sloga. Tako kot pohištvo naj tudi vsak manjši kos, vsak dodatek govori svojo zgodbo. Ornamentalne skrinje, vintage steklenice, zemljevidi, različni kosi kitajskega porcelana … Boemi so bili vedno znani po svojem nomadskem življenju, veliko so potovali in zbirali kose opreme z vseh koncev sveta. Odločite se na primer za dekorativno zlato ogledalo ali kristalni lestenec.

Foto: Pinterest