Vsi vsemo, da je za organizacijo delovnega procesa in izboljšanje produktivnosti pri delu najpomembnejše organizirano in urejeno delovno okolje. Vsekakor pa je v delovni vnemi red težko vzdrževati, zato se hitro počutimo izgubljene in zmedene. Z nekaj manjšimi spremembami po principu prakse feng shui pa boste ne le povečali svojo produktivnost, temveč tudi izboljšali svoje splošno počutje na delovnem mestu.

Če čisto poenostavimo, feng shui – starodavna kitajska praksa – govori o pretoku pozitivne energije po prostoru. Dober pretok lahko zagotovimo z ustrezno orientacijo programov po tlorisu, pazljivo umestitvijo pohištva in dodatkov za dom ter primerno uporabo materialov in barv. Če je pretok energije či po prostoru dober, nam bo le-ta v življenje prinesla zadovoljstvo, mir, denar in pripomogla k povečanju naše produktivnosti in ustvarjalnosti. Kako torej doseči dober pretok energije na delovnem mestu?

Orientirajte mizo proti vhodu

Pravilno orientirana delovna površina ima dva blagodejna učinka. Prvič, imeli boste boljši pregled nad prostorom in občutek, da nadzirate situacijo. Drugič, vsak, ki bo v prostor vstopil, pa naj bo to sodelavec ali stranka, bo najprej zagledal vaš obraz, kar ima blagodejen in spročujoč učinek.

Obogatite prostor z elementi narave

Manjši akvarij, rastline, zbirka kamnin ali odprt pogled proti parku; v svoje delovno okolje vnesite vsaj enega izmed petih elementov feng shuija – vodo, ogenj, les, zemljo ali kovino.

Eksperimentirajte s pozicijo posameznih naravnih dodatkov – rastlina v jugovzhodnem kotu pisarne bo imela popolnoma drugačen učinek kot v severozahodnem.

Ostre in nepravilne predmete zamenjajte z mehkimi in zaobljenimi kosi

Ša či je negativna energija, nasprotje či-ja. V prostor jo vnašamo z neprevilnimi in ostrimi predmeti, sploh, če so le-ti usmerjeni proti nam. Poskrbite, da rob vaše mize ne bo usmerjen proti strankam in da na vaši delovni površini ne bo ostrih senc. Še bolje pa bo, če ostre predmete nadomestite z zaobljenimi mizami ali mehkimi naslonjači, ki bodo zagotovili nemoten pretok pozitivne energije.

Vonj je močno orodje

Vonj lahko prikliče spomine in v nas vzbudi različna občutja, aromaterapija pa dokazano pomaga pri sproščanju in umirjanju. Feng shui uči, da vonji citrusov in poprove mete izostrijo um. Prostor torej dekorirajte z dišečimi svečami, rastlinami in svežim sadjem. 

Za vsako stran neba obstaja barva

Feng shui uči, da ima vsak izmed petih elemetov tudi svojo barvo, glavno smer neba in poseben učinek na naše življenje (izboljšanje finančnega stanja, sreča v ljubezni, ustvarjalnost ipd.). Glede na želen rezultat lahko izberete materiale in barve, ki interpretirajo ustrezen element. Toda ne pretiravajte – feng shui gradi na ravnotežju in harmoniji, zato bo najboljše delovno okolje tisto, ki bo uravnotežilo vseh pet elementov.

Odstranite predmete iz preteklosti

Imate na mizi fotografije preteklih dogodkov? So plakete na steni povezane z aktivnostmi, s katerimi se ne ukvarjate več? Odstranite navlako iz preteklosti in jo nadomestite s fotografijami in predmeti, ki vas trenutno navdihujejo. Stvari iz preteklosti namreč ustavljajo pretok energije, medtem ko bodo nosilci veselja in navdiha povečali pretok čija.

Z mize odstranite navlako

Na mizi zadržite le tisto, kar nujno potrebujete: računalnik, telefon, nekaj pisal in papir. Vse dokumente, na katerih trenutno ne delate, vse zaključene projekte in pa tiste, ki še čakajo na izvedbo, pospravite v predale ali na police.

Enkrat mesečno uredite delovno okolje

Vsaj en dan na mesec posvetite čiščenju prostora – oragnizaciji map (virtualnih in realnih), praznenju predalov, brisanju prahu in metanju papirja v smeti. Tako si boste zbistrili misli ter povečali svojo produktivnost, saj boste natančno vedeli, kje imate pospravljene dokumente in kam ste shranili tisti pomemben dopis.