Hiša, ki svoj ovoj prilagaja vremenskim razmeram

Vse se je začelo s preprosto mamino prošnjo sinu: "Zasnuj mi vrtno lopo, v kateri bom lahko slikala, brala, kjer bomo lahko kot družina skupaj povečerjali, lopo, v kateri se bodo lahko igrali vnuki."

0

Uslužni sin, magister fizike Caspar Schols, je mami leta 2016 zasnoval (in v desetih mesecih sam postavil) tako zanimivo vrtno lopo, da je o njej govoril ves svet. Hiša je bila objavljena v številnih uglednih medijih, Caspar pa si je zanjo prislužil tudi kopico oblikovalskih nagrad. Takrat se je, kot sveži magister fizike, preusmeril v oblikovanje in arhitekturo in v tem času diplomiral tako na Ritveldski umetniški akademiji kot na priznani arhitekturni šoli Architectural Association v Londonu. In kakšna je bila ta nadvse zanimiva lopa, vprašate?

Gre pravzaprav za tri lupine, ki se po tračnicah poljubno premikajo in sestavljajo različne ambiente, ki se prilagajajo tako uporabnikovim potrebam kot trenutnim vremenskim razmeram. Dve lupini sta leseni, oblečeni v sibirski macesen in izdatno izolirani. Ena od njiju je fiksna, v njej so vgrajeni kamin, kopalnica, kuhinja in vse inštalacije; druga je premična in nudi predvsem zavetje pred mrazom in vročino. Tretja lupina je popolnoma steklena: predstavlja vezni člen, ki uporabniku – tudi v deževnih ali hladnih dneh – omogoči popolni stik z okoliško naravo. Tri plasti arhitekture so tako zasnovane kot plasti oblačil, ki jih lahko – glede na trenutne vremenske razmere, naše počutje in potrebe – slačimo in oblačimo po želji.

Tako se lahko okopate na prostem. Spite pod zvezdami. Berete v objemu dežja, a na suhem, pod steklenim ovojem. Se pogrejete pred kaminom, medtem ko opazujete, kako se ponoči prebuja gozd. “Oblika je izšla iz globoke želje, da bi se z naravnimi elementi povezali, namesto, da se pred njimi ščitimo,” to pionirsko idejo, ki je navdušila mnoge, na kratko opiše oblikovalec.

V zadnjih petih letih je Schols obliko mamine vrtne lope tako nadgradil, da jo je lahko v obliki manjše montažne hiše ponudil tudi na trgu. Do sedaj so jo postavili na različnih presunljivih lokacijah na Nizozemskem, hišo pa bo do začetka leta 2022 možno tudi naročiti: na izbrano lokacijo vam jo bodo lahko pripeljali že izdelano, v transportnem kontejnerju; ali pa vam jo dostavili v ‘flat pack’ različici, nakar jo na lokaciji postavite sami.

Hiška, v kateri lahko prespijo (ali živijo!) do štiri osebe, vsebuje kopalnico z vgrajeno kadjo, dve spalnici, manjšo kuhinjo in osrednji bivalni prostor. Lahko se priključi na obstoječa (vodovodna, električna, kanalizacijska) omrežja, ali pa jo naročite v samooskrbni obliki, z vgrajenimi sončnimi celicami, grelcem vode in čistilno napravo. Temeljenje je lahko, po besedah ustvarjalca, tudi minimalno. Bivališče lahko po potrebi tudi razstavite in prestavite na drugo lokacijo – tako enostavna je njegova montaža.

“Želeli smo, da bi ljudje izkusili globoko povezanost ne le z okoljem, pač pa tudi s samim sabo in s svojimi bližnjimi. Verjamemo, da takšna izkušnja bivanja pomeni tudi povečano senzibilnost in večjo skrb za naravo, naš planet in za človeštvo,” povedo v studiu, ki je za objekt letos prejel prestižno nagrado A+ Project of the Year Award.

“Hiša je zasnovana tako, da nam ponuja svobodo, občutek preprostega obilja in da goji občutek pripadnosti. Z izkušnjo bivanja v njej postanemo del vsega, kar nas obdaja, in verjamem, da prav vsak izmed nas globoko v sebi potrebuje to primarno, globoko povezavo z naravo,” zaključi Schols, ki je to vizionarsko hišo poimenoval po svoji mami: Anna.

Oblikovanje: Caspar Schols

Več: Cabin ANNA

Fotografije:  Jorrit ‘t Hoen, Tonu Tunnel

Prejšnji članekCvetlični slog z reciklažnim utripom
Naslednji članekBi imeli japonski vrt? Potrebujete teh 8 avtentičnih elementov
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *