Sodobnemu stanovanju, zgrajenemu leta 2019, so arhitekti iz ukrajinskega biroja Sergey Makhno, nadeli ime Polotno. In to ne brez razloga: »polotno« pomeni čist, nedolžen, nepopisan list. Ustvarili so namreč le okvir, ki so ga nato lastniki napolnili s svojimi barvami in vsebino.

Kijevsko stanovanje meri 120 m2 ter ga lahko označimo kot sodobno, minimalistično, a vseeno polno lepote in geometrije prostora. Osnova je kombinacija pravokotnih boksov, pri čemer je glavni boks oranžen, v njem so skrite omare, preostali prostori pa so nanizani okoli njega.

Vhodni del je zgrajen kot igra odsevov. Stene se zrcalijo v ogledalih, zato vhod ostane neopazen. Ko stojimo na vstopnem hodniku, se nam zdi, kot da se vse brez določenih sten vrti okoli nas.

»S pomočjo številnih odsevov in preprostih geometrijskih rešitev smo ustvarili povezovalno stanovanje za vso družino,« pravi glavni arhitekt Ihor Tykhui.

Kuhinja in jedilnica sta v kubusu, ki se vizualno razlikuje od dnevnega prostora. Barvna shema je monokromatska, glavna atrakcija kuhinje pa betonska stena, ki se nadaljuje v dnevne prostore.

Betonski zid v kuhinji nas spomni, zakaj so preproste rešitve najboljše. Kuhinja je videti kot narisana na betonskem platnu.

Dnevna soba meji na kuhinjo z lesenim podom in belo teksturirano steno. Ta prostor je poseben zato, ker nima točno določenih poudarkov. Prevladujejo preproste oblike, ob katerih pa čutila ne ostanejo ravnodušna.

Dnevna soba se teksturno razlikuje od preostalega dela stanovanja. Celotna betonska stena je izvedena v reliefni tehniki. Zdi se, kot da so morski valovi ob umiku za seboj pustili peno.

Tudi spalnici je namenjen svoj lesen kubus, ki skriva garderobo. Bela segmentirana stena ni stena, ampak omara, medtem ko so vrata oblečena v ogledalo. Slednje ustvari občutek neskončnega prostora.

V skupni otroški sobi je prostora za dva nadobudneža. Tukaj se spet pojavi oranžni kubus in nasproti njega stena, oblečena v nerjaveče jeklo. To odseva barvitost in svetlobo ter prinaša v prostor jutranjo svežino in večerno zabavo. Dve konzolni mizi čakata, da jih otroka napolnita s svojimi knjigami, dve postelji pa na sladke sanje.

Na koncu poglejmo še v kopalnico, ki je bela, klasična, da nikoli ne bo iz mode. Umirjena svetloba in ogledala z LED-lučmi zaokrožijo prostor s pametno eleganco.

Arhitektura: Serhii Makhno, Ihor Tykhyi

Fotografije: Ihor Tykhyi|