Amino Appau je ljubezen iz Belgije vodila v Slovenijo, tod pa je mlada znanstvenica našla tudi podporo in zagon za ustvarjanje z glino. S to se je bolje spoznala že med potovanjem po Južni Ameriki, se nekajkrat v vrtenju na lončarskem vretenu preizkusila tudi v Belgiji, a šele v Sloveniji sprejela dokončno odločitev, da se popolnoma potopi v ustvarjanje keramike. Plod tega je znamka Keramina Ceramics.

Amina sicer prihaja iz znanstvenih voda – študirala je laboratorijsko medicino, svojčas pa znanje pridobivala tudi v bolnišničnem laboratoriju, predvsem s področja mikrobiologije. A nekaj ji ni dalo miru. Tako je pustila službo v laboratoriju in se podala na potovanje po Južni in Srednji Ameriki. Prav na tej poti je občutila ogromno ustvarjalno energijo, ki pa je ni znala izraziti. Prav v tem obdobju se je prvič srečala s keramiko in ob ogledovanju posnetkov spretnih oblikovalcev gline na spletu jo je ta popolnoma zasvojila. Dinamika lončarskega vretena jo je v hipu očarala.

V Ekvadorju se je udeležila tridnevne delavnice vrtenja na lončarskem vretenu, kjer se je naučila osnov te tehnike obdelave gline. Presenetila jo je zahtevnost postopka, ki je bil na posnetkih videti bistveno bolj preprost. Delavnica je v njej vzbudila še večjo strast po izražanju kreativnosti, v njej pa je vzklila želja po tem, da izve še več.

Glina jo je, tako kot mnoge, ki so z njo prišli v stik, popolnoma zasvojila. Po vrnitvi s potovanja je le nekajkrat dobila priložnost, da je vadila na lončarskem kolesu tudi v Belgiji, kmalu zatem pa se je preselila v Slovenijo, kamor jo je vodila ljubezen.

»Tukaj sem našla lokalno društvo keramičarjev in povabili so me, da se jim pridružim. Bili so tako prijazni, da so mi dovolili, da vadim v studiu med poletnimi meseci. In takrat se je vse začelo,« o začetkih ustvarjalne zgodbe na slovenskih tleh pove Amina in doda, da ji je največji izziv po selitvi predstavljalo prav privajanje na življenje v drugi državi. Sočasno z učenjem jezika in ustanovitvijo lastne blagovne znamke.

Izdelki, ki so nastajali pod njenimi spretnimi rokami, in pozitiven odziv, ki so ga bili deležni, sta jo spodbudila k ustanovitvi znamke Keramina Ceramics. Nekega dne, ko je v površino skodelice povsem po naključju vrisovala vzorec, ki se je že dlje časa motal po njeni glavi, jo je prešinila ideja: »To bi lahko bila moja prva kolekcija!«

Navdihujejo jo predvsem podobe iz narave. Vzorci, barve in oblike, prav vse ji predstavlja vir inspiracije pri oblikovanju glinenih izdelkov. Rada ima tudi mandale in geometrijske vzorce, od koder prav tako črpa navdih. V Sloveniji pa je našla tudi nekaj prekrasnih kotičkov, ki ji služijo kot brezčasen vir navdiha za ustvarjanje:

»Vse odkar sem prišla, je prav smaragdna Soča poglaviten navdih pri izbiri barv. Dolgo časa sem eksperimentirala z različnimi barvami, vse dokler nisem našla tiste prave, ki je bila kar najbližje prekrasni smaragdno zeleni barvi bistre reke. Prepričana sem, da sem blagoslovljena z neskončno željo po ustvarjanju. Zato se po moji glavi ves čas motajo ideje, ki jih poskušam uresničiti v uporabnih keramičnih izdelkih.«

Kreativki, kot je Amina, idej nikoli ne zmanjka, sploh ob podpori bližnjih in prisotnosti prekrasne narave, ki služi kot neskončen vir navdiha. Za začetek bi blagovno znamko Keramina Ceramics rada uveljavila med slovenskimi ljubitelji unikatnih izdelkov, prav tako pa bi želela, da se glas o izdelkih razširi naprej. Prav tako bi rada delila svojo izkušnjo o tem, kako ji je glina spremenila življenje in kako pozitiven je učinek tega naravnega materiala na duševno zdravje.

»Kar pa se tiče moje osebnostne rasti, bi rada še nadgradila svoje tehnike ustvarjanja, predvsem bi rada dosegla neko konsistenco pri ‘metanju’ stvari na vretenu,« pove Amina, ki bi sočasno rada nadgradila tudi svoje strategije vodenja majhnega podjetja.