Številne najlepše ustvarjalne zgodbe nastajajo doma, v prostem popoldanskem času, po službi. Takrat lahko ustvarjalci svojo kreativnost spustijo na plano in se prepustijo domišljiji. Sanja Manojlovič svojo umetniško dušo izraža skozi prekrasne keramične izdelke pod lastno znamko Sanjamceramics.

Sanjo oblikovanje privlači že vrsto let, obožuje velike oblike in skulpture. Dlje časa se je spogledovala z notranjim oblikovanjem, na koncu pa jo je življenje odpeljalo na drugo pot. Ljubezen do notranjega interierja jo je spodbudila k iskanju rešitev, kako prostor zapolniti tako z dekorativnimi kot z uporabnimi keramičnimi izdelki. Danes jo le še magistrska naloga ločuje od naziva magistrice kadrovskih in izobraževalnih sistemov, sicer pa je našla svoje mesto kot svetovalka v pohištvenem salonu. Ustvarjalna duša je tako iskala nove načine, da izrazi svojo ustvarjalnost. Dolgo je namreč sanjarila o tem, kako bo mizo, polno dobrot, krasila čudovita unikatna keramika.

Že ob prvih zmenkih z glino je začutila, da želi svoje delo deliti z ljubitelji unikatnih izdelkov. »Pred nekaj leti sem jo začela odkrivati in se prepustila popotovanju skozi čudovite sanje ustvarjanja. Vsak obisk delavnic je zame pomenil neopisljivo zadovoljstvo in občutek sreče, ki sem jo vedno znova želela doživeti. Glina me je nekako zasvojila. Kaj hitro sem si uredila prostor, kupila vreteno, peč in tako ustvarila prostor za ustvarjanje,« pojasnjuje Sanja, sicer samouk v oblikovanju gline. Največ, kot prizna tudi sama, se je naučila iz lastnih napak, sanje o oblikovanju lastne znamke pa so sčasoma vendarle postale resničnost. Če je najprej oblikovala predvsem izdelke za bližnje, ji je spodbuda okolice dala krila, da je z veliko zagnanosti in motivacije nastala znamka Sanyamceramics.

Med njenimi izdelki v oči pade izčiščen dizajn, nekaj prav posebnega pa so tudi vaze in skodelice, ki z obrazi skorajda oživijo. »Pri oblikovanju me navdihujejo življenje in trenutki, v katerih živim. Po večini izhajam iz preostalih dejavnostih, ki me osrečujejo in polnijo. Raziskovanje v kuhinji je gotovo pripomoglo k oblikovanju gospodinjske keramike. Obožujem limone, od tod različni ožemalniki, obožujem zajtrke, od tod sklede, krožniki, skodelice, čajniki …,« razlaga ustvarjalka in nadaljuje: »Ljubezen do peke različnih jedi in sladic je pripomogla do ideje o stvaritvi različnih pekačev. Navdihuje me ljubezen do narave, tako do sobnih kot zunanjih rastlin. Sožitje človeka z naravo je motiv za nastanek skulpturiranih vaz v podobi človeškega telesa, ki jih krasi po poti nabrano travniško cvetje, ali pa cvetličnih loncev v podobi različnih obrazov, ki poskrbijo, da skupaj z rastlinico zasijeta skupaj v celoti.«  

Pri oblikovanju izdelkov je pozorna tudi na ambient, katerega pomembna komponenta je tudi svetloba. Prav zato je oblikovala skulpturirano dekorativno namizno svetilko, ki ponuja prijetno ambientalno svetlobo za večerna druženja in sproščanja. Prav tako se navdušuje nad drobnimi malenkostmi, ki v prostor vnašajo svojevrstno harmonijo, kot so izparilniki, svečniki, podstavki za dišeče palčke in podobno. Njeni izdelki nastajajo ob poslušanju glasbe, ki v Sanji prebuja ustvarjalnost: »Na neki način se zasanjam, prepustim oblikovanju in izdelek zraste. Je odlična meditacija, ki osvobaja in napolni z energijo. Družini, prijateljem, znancem in vsem drugim ljubiteljem keramike sem izredno hvaležna za podporo, hkrati pa skrbijo, da navdiha in idej za ustvarjanje nikoli ne zmanjka.«

Na začetku je ustvarjala predvsem lončevino, kaj hitro pa so jo očarali aduti kamenine, ki ji je zvesta vse od takrat. »Je masivna, trdna, odporna in hkrati elegantna. Zadržuje vodo in toploto. V celoti izraža svojo kakovost,« pojasnjuje ustvarjalka. Pri ustvarjanju jo navdihuje očem prijetna nevtralna barvna paleta, ki izdelkom vdahne brezčasnost in eleganco. Prav zato se njeni izdelki dobro podajo tudi k bolj živahnim in dramatičnim barvnim odtenkom interierja.

Ker je oblikovanje gline vseživljenjsko učenje, Sanja še naprej sanja svoje sanje. »Izdelovanje keramičnih izdelkov je zares obsežno. Zahteva veliko vztrajnosti in potrpežljivost, hkrati pa sem zelo vesela, da bom lahko raziskovala in se učila vse življenje,« poudari energično. Za zdaj bi rada našla dovolj časa za razvoj spletne strani, hkrati pa bi rada razširila paleto izdelkov in uredila prostor za delavnice. Z močno voljo in trdno zastavljenimi cilji ji bo nekoč uspelo stopiti tudi na samostojno pot.

Več >>> Sanyamceramics