V pritličju novejšega večstanovanjskega objekta v objemu gorovja Jizera na češko-poljski meji je arhitektka Markéta Bromová zasnovala sodobno bivalno enoto, ki pa se s posameznimi elementi navezuje na zavest okoliške regije.

Pritlično stanovanje, ki je del manjšega počitniškega kompleksa v neposredni bližini gorovja Jizera, se po zaslugi češke arhitektke Markéte Bromove ponaša s prav posebnim izgledom. Zaradi pritlične lege se neposredno navezuje na okoliško pokrajino, arhitektka pa je močno vez z okolico poudarila tudi v zasnovi interierja.

Dolg hodnik, ki povezuje posamezne prostore, nanizane ob njem, je neke vrste hrbtenica stanovanja. Omenjeni hodnik je tudi funkcionalna ločnica 83 m² velikega stanovanja – v prvem delu so tehnični prostori, v drugem pa je bivalni prostor skupaj s spalnicami.

Najprostornejši prostor na skrajni levi strani hodnika je dnevna soba, ki se razširi v kuhinjo in jedilnico. Dogajanje v osrednjem dnevnem prostoru se vrti okoli velikega kamina, ki ga je arhitektka v ta namen odela v zaobljene zelene sijaj ploščice.

To je edini barvni poudarek v prostoru, ki se mu drugi elementi povsem podredijo – neizstopajoča siva sedežna garnitura, črni jedilniški stoli in leseni kuhinjski elementi. Sedežna garnitura je umeščena med kamin in zunanjo steno, nasproti je jedilna miza s klopjo, ki predstavlja kontinuiteto kuhinjske linije.

Arhitektka ni želela poudarjati različnih barv, temveč se je odločila, da prostor obogati z različnimi strukturami in materiali. Osnovni koncept sestavljata dve nasprotujoči si, a obenem dopolnjujoči se načeli.

Tla v celotnem stanovanju prekriva brezčasen in trpežen tlak iz miktrotopinga, ki je glede na številčnost družinice skorajda nuja. Prav praktičnost je bila eden od osnovnih pogojev šestčlanske družine pri oblikovanju počitniškega objekta, arhitektka pa je z njo uravnotežila idejo po ohranjanju zgodovinskega značaja interierja okoliških lesenih koč.

Temu so podrejeni tudi izbira materialov in izvedba stropov v dnevnem prostoru ter kamin, obložen s keramiko, ki pa so v sozvočju s potrebami po praktičnosti in uporabnosti prostora. Rezultat je estetsko dovršen počitniški dom mlade družine, ki ob spoštovanju okoliške tradicije ohranja sodoben značaj.

Fotografije: Veronika Raffajová