Okolico prav posebnega doma v osrednjem delu Slovenije so pred nekaj leti preuredili v slikovit in razgiban park. Prijetno vzdušje na prostem jih je spodbudilo, da so stopili še korak dlje in na nekoč neobljudenem delu stavbe pričarali barvno ubrano zgodbo, kakršne ni daleč naokrog.

Prenova in dozidava Doma starejših občanov v Grosupljem, ki je trajala skoraj desetletje, je bila letos lepo zaokrožena še s prepotrebno krajinsko ureditvijo. Sprva so bili pred stavbo namreč le star sadovnjak in štiri klopi, ki pa enostavno niso zadostovali številnim stanovalcem in njihovim svojcem. Prvo potezo krajinske ureditve so zasnovali pred petimi leti, ko so zasadili živico, zasnovali visoke grede in uredili senčnico, lani pa so uredili še varne pohodne poti, sadovnjak spremenili v razgiban park ter vanj umestili peščeno ploščad, na kateri vsako jutro bolj mobilni prebivalci izvajajo športne aktivnosti.

Odprti prostor pred ureditvijo

Strešni vrt za osebno, socialno in ekološko dobrobit

Na zadnji strani objekta pa so uredili še manjši strešni vrt, umirjen in zaprt, ki je namenjen tistim varovancem, ki imajo težave s spominom in orientacijo, oziroma je prilagojen bolj intimnemu druženju stanovalcev s svojci in prostovoljci.

Prav temu, strešnemu vrtu je oblikovalec Tomaž Bavdež posvetil posebno pozornost: poleg tega, da je moral biti tehnološko brezhibno izveden, je ob njegovem snovanju upošteval tudi sociološki in ekološki faktor: stanovalcem in njihovim obiskovalcem je zagotovil dovolj površin za druženje in posedanje v pomirjujočem, zelenem okolju s prelepim razgledom, ter ga opremil s prijetnimi, naravnimi materiali in vodnim motivom; hkrati pa je objekt s strešnim vrtom dodatno izoliral, z njim uravnovesil odvodanjavanje meteorološke vode, ter zagotovil življenjski prostor pticam in žuželkam.

Obe zunanji ureditvi sta Domu prinesli skladno zunanjo podobo, in še pomembneje, spodbudili stanovalce k bolj aktivnemu in zdravemu preživljanju prostega časa na svežem zraku.

Oblikovanje: Tomaž Bavdež

Fotografije: Tomaž Bavdež, Jasna Marin