Hiša na Barju, obdana s ponosnimi drevesi, očarljivim travnikom in manjšim ribnikom, ne tekmuje z naravo, ampak se z njo pogovarja. Po obliki in dimenzijah izraža racionalnost in zadržanost, vendar nas v notranjosti greje toplina prevladujočega lesa. In gotovo ni odveč omeniti, da sta jo zase postavila mož in žena, oba izkušena arhitekta.

Na Ljubljanskem barju smo obiskali sodobno hišo, ki pa se spogleduje s tradicijo koliščarjev. Popolnoma lesena hiša v sebi skriva nekaj bogate zgodovine, hkrati pa se navdušujoče vklaplja v prelepo naravno okolico.

»Če gradiš v naravi, naj bo narava primarna«, so besede arhitekta Bojana Kapelja, ki nam z enim samim stavkom razkrije bistvo svojega koncepta gradnje. Že dovoz na lepo urejeno okolico hiše nam potrdi dejstvo, da smo na posestvu lastnika, ki ima ogromno znanja o krajinski arhitekturi. Steza med zelenjem nas premami in nas namesto proti vhodu v hišo odpelje naravnost k bajerju, ki se skriva za drevesi starimi več kot 40 let. Čudovit travnik na katerem dominira bajer in mogočno drevo – kavkaški oreškar – pusti hišo za trenutek v drugem planu. Že v naslednjem trenutku, ko se obiskovalec povzpne na teraso zlito z okolico, zgubi občutek, kje se konča narava in začne prostor hiše. Lastnika hiše, upokojena arhitekta Bojan in Breda Kapelj, sta se v ambient Ljubljanskega barja zaljubila pred več kot štirimi desetletji.

Sprva sta na parceli postavila večjo družinsko hišo, ko pa so se otroci odselili, sta se odločila na skrajnem robu zazidljivega območja postaviti polovico manjše bivališče, zlito z naravo. “Večinoma smo čez poletje, včasih celo pozimi – če je lepo vreme – kar zunaj. Ker je lepo. Prijazno. Človek se kar umiri, ko pogleda v naravo,” nam v pogovoru pove lastnik, g. Kapelj.

Preprosta montažna hiša s presežno vrednostjo

Temeljna plošča hiše stoji na pilotih, s pomočjo katerih kljubuje močvirnatim tlom, na njej pa počiva lesena montažna hiša v izmeri 120 m2, postavljena v nekaj dneh. Celotna konstrukcija je lesena, znotraj in zunaj obložena z lesom, kar arhitekturo še bolj spoji z njeno naravno okolico.

Hiša odslikava umirjen način življenja lastnikov. Poleg prostorne dnevne sobe vsebuje še ločeno kuhinjo, dve kopalnici, spalnico, sobo za goste in utiliti. Hiša je videti veliko večja, kot v resnici je, saj ima nadstandardno visoke stropove, visoke kar 2,8 metra. “Volumen je pomemben,” nam o dobrem počutju v svojem novem domu pove arhitektka Breda Kapelj, solastnica hiše. “Prav tako naravna in umetna osvetlitev prostora. Potem pa so pomembni še vsi predmeti, ki te obdajajo.”

Hiša je zato napolnjena z lepimi in dragocenimi predmeti: risbo Ivane Kobilice, skulpturami kiparke Dragice Čadež, repliko Venetskega konja oblikovalca Oskarja Kogoja … V osrednjem prostoru najdemo še restavriran pianino, pri vhodu pa staro stensko uro, ki ju Bredina družina prenaša iz roda v rod. Preseneti nas tudi več kot pol tisočletja star stol, ki sta ga lastnika rešila gotovega sežiga. “Mogoče se na njem celo sedeli celjski grofje,” pove lastnica.

Arhitektura, oblikovanje, narava in umetnost: hiša na Barju je prava celostna umetnina.

Arhitektura: Bojan, Breda in Boris Kapelj

Fotografije: Klavdija Košir

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA