V naše zunanje kotičke vložimo ogromno ljubezni in energije, zato bi bilo škoda, da jih ne bi izkoristili tudi v hladnejših mesecih. Mrazu se lahko izognemo z različnimi grelci ‒ bodisi infrardečimi ali plinskimi ‒, še najlepše pa bo na sončen dan posedeti ob kaminu na terasi.

Vrtnih kaminov je več vrst: so tisti, ki so namenjeni zgolj ogrevanju, in tisti, v katerih lahko poleti tudi kaj dobrega spečete. O slednjih smo pisali tukaj, danes pa poglejmo, kako postaviti kamin, namenjen zimskim užitkom.

Foto: Pixabay

Načrtovanju vgradnega zunanjega kamina je treba nekaj pozornosti posvetiti že v času gradnje bodisi hiše bodisi paviljona letne kuhinje:

  • vgradni kamin bo potreboval pravilno dimenzioniran temelj glede na njegove dimenzije in težo,
  • najpomembnejši element vsakega kamina je dimnik. Ta mora biti dovolj dvignjen nad okolico, da dim ne bo motil preostalih zgradb in da se bo ustvaril zadosten vlek. O višini dimnika se posvetujte z izvajalcem,
  • če se boste odločili za vgradni kamin, ga lahko dodatno obdate s šamotnimi ploščami, ki bodo akumulirale toploto in jo počasi oddajale v okolico,
  • kaminski vložek pri zunanjem kaminu ni nujen. Odločite se lahko za odprto ognjišče, ki naj bo nekoliko pogreznjeno in obdano z negorljivim materialom ‒ opeko, na primer. Izvedba zaprtega kamina brez vložka je nekoliko zahtevnejša, o njej se posvetujte z izvajalcem.
Vir: Lime Lace

Nato se morate odločiti le še, ali bo kamin osrednja točka vaše zasnove ali le njen del. Če bo osrednja točka, ga lahko oblečete v poseben material ‒ na slovenskem podeželju bodo na primer hišo lepo dopolnili kamini, oblečeni v kamen ali opeko. V urbanih okoljih lahko kamin oblečete v keramiko ali velike plošče poliranega kamna. Če želite, da se kamin zlije s celoto ‒ letno kuhinjo, opornim zidom ali arhitekturo hiše ‒, pa ga lahko preprosto omečete v fasado oziroma izdelate iz enakega materiala kot neposredno okolico.

Vir: Lime Lace

Če si želite postaviti kamin brez gradbenih del, predlagamo nakup bodisi prenosnega kurišča ali postavitev prostostoječega kamina ‒ gašperčka. 

Tako, manjkajo samo še počivalnik, udobna odeja in skodelica vročega čaja in že ste pripravljeni na nepozaben dan na vrtu.