Nič nas na vroč poletni dan ne razveseljuje bolj, kot misel na večerno druženje ob vrtnem žaru. Obedovanje na svežem zraku je čisto posebna izkušnja, vzdušje je bolj sproščeno, niti se ne obremenjujemo toliko s hitrostjo kuhanja, še manj pa s tem, kam nam letijo drobtinice. Enostavno uživamo in nič nam ni težko, sploh če imamo dobre pogoje za peko. Predlagamo zidani kamin oziroma žar.

Hrano je vedno možno pripraviti tudi v notranji kuhinji in jo prinesti na vrt, vendar za kuharja to pomeni, da se mora odreči druženju, ki poteka zunaj. Peka na žaru naj bi bila družben dogodek za vse: prijatelje, družinske člane in gostitelja, zato, če še nismo, investirajmo v kakovosten zunanji kamin, krušno peč ali kar celotno letno kuhinjo. 

Tokrat bomo vse premične in namizne vrtne žare postavili v ozadje in se posvetili zidanim vrtnim kaminom, ki so med ljubitelji žarov na prvem mestu. Gre za žare, ki so narejeni iz opeke ali betona, stojijo na trdi podlagi oziroma temelju (da se ne pogreznejo v tla)  ter so odporni na različne vremenske vplive, nenazadnje dan in noč stojijo na prostem. Omogočajo nam peko hrane nad ogljem ali nad žerjavico, njihovo čiščenje pa je sila enostavno: odstranjujemo pepel in čistimo rešetko.

Izbiramo lahko med samostojnimi zidanimi vrtnimi kamini ter med modularnimi, ki se skupaj z ostalimi elementi (delovna površina, umivalnik, police) združijo v letno kuhinjo. Prav tako se je treba odločiti, ali bomo kupili že v celoti sestavljen kamin ali, nasprotno, ga bo sezidali sami po lastnem načrtu. Vse je odvisno od naših želja, potreb in tega, koliko prostora imamo na voljo. V vseh primerah pa velja, da zidani vrtni žar postavimo nekam na rob vrta ali v bližino mize ter seveda tako, da z dimom, ki se bo kadil iz njega, ne bomo motili niti sosedov. 

Prednost zidanih vrtnih kurišč je v tem, da so vedno pripravljeni na uporabo in da ima hrana, pečena nad žerjavico ali ogljem res dober, pristen okus. Od pomanjkljivosti pa naj omenimo čas, ki je potreben za pripravo žara (segrevanje zna kar trajati) in oteženo regulacijo toplote. Vsekakor pa smo kljub morda nekaj več dela poplačani z odličnim okusom hrane in imenitnim vzdušjem ob prasketanju žerjavice ali oglja.

Foto: Pinterest