Osvetlitev je pomembna komponenta prostora, ki jo je dobro upoštevati že na začetku načrtovanja interierja. Svetila pa danes niso več zgolj uporabna, temveč se ponašajo tudi z visoko estetsko funkcijo, s pomočjo katere se umeščajo v prostor in ga dopolnjujejo. Prava paša za oči so svetila Vertigo Bird, ki že vrsto let združujejo vrhunski dizajn in najboljšo funkcijo osvetlitve.

Znamka Vertigo Bird je vzklila iz velike želje po stvaritvi estetsko dovršenih in brezčasnih svetil slovenskega porekla. V slovenskem prostoru je že nekaj časa ena redkih dizajn znamk, ki so se uspešno uveljavile tudi v tujini. Idejni vodja znamke je bil vse od njenega začetka Silvo Kačar, sicer tudi ustanovitelj podjetja Arcadia Lightware, ki je znamko ob upokojitvi predal v roke mlajši generaciji. Z njeno pomočjo se je znamka nekoliko posodobila in pripravila na izzive prihodnosti.

Sodelovanje s priznanimi biroji doma in po svetu

Mihael Potočnik, ki danes usmerja nadaljnji razvoj Vertigo Bird, je prepričan, da znamko čaka svetla prihodnost, saj si tudi v nadaljevanju obetajo tesno sodelovanje s številnimi priznanimi oblikovalskimi imeni. Med drugim tudi arhitekturnim birojem Bevk Perović, ki je za znamko že oblikovalo čedno zbirko svetil.

Prav najbolje prodajana svetila so plod uspešnega sodelovanja z omenjenim priznanim slovenskim birojem. Vertigo Bird je že pred časom presegel slovenske meje, k sodelovanju pa povabil tudi priznana oblikovalska imena iz tujine, med drugim dva francoska oblikovalska biroja, kjer so začrtali rdečo nit za prihodnost znamke.

Luči kot najboljši približek popolnosti

»Večinoma povpraševanje po naših svetilih prihaja iz tujine. Presenečeni smo nad zanimanjem baltskih držav, predvsem Latvije in Litve. Opažamo, da se za Vertigo Bird zanimajo predvsem butične trgovine s pohištvom in oblikovalskimi produkti,« poudarja sogovornik in velike zasluge pripisuje visoki kakovosti izdelave in brezčasnemu oblikovanju.

Mojstrsko izdelane luči so kar najboljši približek popolnosti. »Ljudje cenijo to, da so naša svetila izdelana z izjemno skrbnostjo in ničelno toleranco do odstopanj. Čeprav gre za delno proizvodni proces, pa je še vedno veliko ročnega vložka. Tako gre praktično za polrokodelski izdelek,« pojasnjuje Mihael Potočnik in dodaja, da so svetila večinoma izdelana v Sloveniji, na Gorenjskem. Le majhen delež tudi v Italiji.

Široka paleta barvnih odtenkov

Znamka Vertigo Bird predstavlja številne različne dizajne svetil vseh vrst, od stropnih, stenskih do stoječih, namiznih in visečih. Prevladujejo slednja, ki so primerna tako za nad jedilno mizo kot preostale fokusne točke v prostoru.

Svetila so večinoma izdelana iz aluminija, zato so obstojna in trpežna. Osnovni program sestavljajo predvsem bela ali črna svetila, nekaj je tudi različic v odtenkih zlate in rose gold. Prav vsako svetilo pa je mogoče ob doplačilu izdelati v katerikoli barvi po RAL-lestvici.

V koraku s trajnostno osvetlitvijo

Svetila torej predstavljajo vse bolj bistveno komponento interierja. Tudi meje mogočega so vse bolj zabrisane, saj so proizvodne in svetilne tehnike v zadnjih desetletjih dosegle neverjeten preskok. »Kar je bilo še 10 let nazaj nemogoče, je danes povsem mogoče. Vedno bolj se nagibamo k temu, da je meja resnično le še nebo. Prav zaradi tega pa je vse večji poudarek na trajnosti. Celotno linijo prilagajamo LED svetilni tehnologiji, kar svetilom omogoča daljšo življenjsko dobo. Prav zato oblikovanje postaja pomembna komponenta, saj lahko le z brezčasnim dizajnom dosežemo kar najboljše umeščanje v prostor in se najbolj približamo trajnosti,« pove nova gonilna sila znamke Vertigo Bird.

V prihodnje tako želijo sodelovanje z oblikovalskimi imeni le še okrepiti, v nabor bi radi dodali tudi nekaj svežih oblikovalskih imen. V načrtu je osnovanje družine svetil, ki bi zajela vse vrste svetil od stenskih do stropnih. A najprej je treba linijo svetil v celoti tehnološko posodobiti, novosti bodo sledile kmalu zatem.

Human Center Lighting tehnologija

Do zdaj je bilo nekaj svetil Vertigo Bird že prilagojenih LED-tehnologiji, v prihodnjih mesecih bodo posodobili tudi preostala.

 »Trenutno gre predvsem za LED-tehnologijo, v prihodnosti pa bi radi ponudili integrirano tehnologijo Human Center Lighting. Študije namreč kažejo, da svetloba vpliva na nas precej bolj, kot si predstavljamo. Ne le v oziru vidnosti, modra svetloba recimo vpliva na proizvodnjo serotonina, kar nas drži budne, seveda pa ni primerna za večerne ure. Zadnji trendi v osvetlitvi nakazujejo na razvoj luči, ki vsebujejo LED-diode s toplo in hladno barvo svetlobe. Svetilo tako svetlobo čez dan uravnava avtonomno, glede na dotok naravne svetlobe in drugih svetilnih sredstev. V času delavnika skrbi za hladnejšo svetlobno paleto, ki nas napolni z motivacijo, proti večeru pa se ton svetlobe spremeni v toplejšega, s čimer nas pripravlja na spanje. Gre za 24-urni cikel, ki je vprogramiran kar v driver svetila. Sistem se nanaša na vsa svetila v prostoru, smiseln pa je tudi za cestno razsvetljavo,« pojasnjuje Mihael Potočnik. Prav to pa je dokaz silovitega napredka svetilne tehnologije v zadnjem desetletju.