Adventni venček – tradicija, ki polepša dom

V pričakovanju božičnih in novoletnih praznikov je adventni venček prvi decembrski okras. Z njim okrasimo mizo, ob kateri se zbira vsa družina. Z venčkom je božično vzdušje pristnejše, dom pa zažari v upanju in veselju. Venčki so lahko klasični, moderni in celo ekstravagantni, najlepši pa so taki, ki jih izdelamo sami. Pri tem lahko poleg smrečja in storžkov uporabimo tudi vrsto drugih materialov in z domiselnostjo ustvarimo lep okras.

0

Adventni venček je tipičen simbol adventa. Advent se po cerkvenih običajih začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer, 24. decembra. To je čas, ko se verniki spominjajo rojstva Jezusa in pričakujejo njegov drugi prihod. Beseda advent pomeni “prihaja” ali “prihod” in po krščanski tradiciji se na prvo adventno nedeljo prižge prva sveča v venčku.

adventni venček

Simbolni pomen adventnega venčka

Adventni venček ima obliko neprekinjenega kroga, ki nas spominja na večnost. Simbolizira tudi neskončni krog življenja in vrtenje letnih časov.

Zimzelene rastline, iz katerega je venček spleten, so tiste, ki jim sneg in mraz ne moreta do živega in so znamenje upanja in novega življenja.

Štiri sveče ponazarjajo štiri adventne nedelje. Prižigamo jih štiri zaporedne adventne nedelje in z vsako prižgano svečo smo bližje božiču. Po krščanski tradiciji sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. V temo prinašajo svetlobo in toploto ter novo življenje. Barve sveč se med področji razlikujejo, vendar je tradicionalna barva adventnega časa vijolična – to je barva spokornosti, posta in pričakovanja.

adventni venček

Osnova vsakega adventnega venčka so štiri sveče, ki jih postopno prižigamo vse do božiča. Na prvo adventno nedeljo prižgemo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče.

adventni venček

Tradicionalni venček, ki mu z dodanim sadjem, rezinami suhih pomaranč, storži in cimetovimi palčkami vdahnemo svoj karakter. Bolj kot stil venčka je pomembna njegova sporočilnost.

adventni venček

Odslužen okrogel pekač za potico lahko recikliramo in uporabimo za izdelavo adventnega venčka. V pekač z vročim lepilom namestimo štiri manjše aranžerske gobe in vanje pritrdimo po eno držalo za visoke sveče. Prazne vmesne prostore zapolnimo z bunkicami, storži in drugim okrasjem.

adventni venček

Preprost adventni venček lahko ustvarimo iz kosov drevesnih debel, smrečja in navadne bodike. V debla naredimo utore in vanje postavimo čajne svečke.

adventni venček

Ena izmed domiselnih alternativ venčku so visoke sveče v okrasnih lončkih, ki so lahko keramični, stekleni ali emajlirani. Da bodo stabilni, jih napolnimo s kamenčki in vanje postavimo držalo za sveče. Namesto smrečja okoli sveč dodamo mah in steklene kamenčke.

adventni venček

Če je naše stanovanje opremljeno moderno in minimalistično, naj bo tak tudi adventni venček. Namesto svetlečih bunkic in bogatega okrasja uporabimo lesene kroglice, zeleno vejico in svečo »štiri v eni«.

adventni venček

Ne glede na to, kakšen adventni venček bomo izdelali ali kupili, bodimo pozorni na to, da bodo sveče trdno pritrjene na kovinske podstavke in da bodo gorele le v času naše prisotnosti v prostoru.

Še več idej najdete v galeriji fotografij.

Vir fotografij: Pinterest

Prejšnji članekVeč kot samo igra: kocke LEGO v interjerju
Naslednji članekKavni avtomati in pečice: ko zadiši po kavi in keksih
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.